latinica  ћирилица
28/05/2016 |  09:05 ⇒ 09:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин: Нас нико не чује, бићемо принуђени да реагујемо

Руски предсједник Владимир Путин упозорио је да се оспособљавање система противракетне одбране (ПРО) НАТО у Румунији негативно одражава на односе Москве са Западом, истичући да Русију нико не чује и да постоји опасност да буде принуђена да реагује.
Владимир Путин (фото: © Sputnik/ Alexei Druzhinin) -
Владимир Путин (фото: © Sputnik/ Alexei Druzhinin)

Он је у петак у Атини послије састанка с грчким премијером Алексисом Ципрасом рекао да је сада учињен још један корак и подсјетио да Русија од почетка 2000. године упорно понавља, као мантру, једну те исту ствар: "Бићемо принуђени некако на то да одреагујемо".

Путин је, међутим, прецизирао да Русија поводом размјештања система ПРО у Европи неће чинити ништа док не види ракете на сусједним територијама.

- Нас нико не чује. Нико с нама неће да преговара. Осим уопштених фраза, не чујемо ништа. А уопштене фразе своде се на то да то није усмјерено на Русију, да не пријети безбједности Русије. Подсјетићу да је првобитно ријеч била о томе да је потребно предуприједити опасност од Ирана, ријеч је била о иранском нуклеарном програму. Гдје је сада ирански нуклеарни програм? Нема га - рекао је Путин, преноси Спутњик.

Путин је, говорећи о односима са Турском, истакао да Русија жели да обнови односе с том земљом без обзира на инцидент с руским бомбардером Су-24.

Према његовим ријечима, Русија је у контакту с Турском посредством разних канала, а Москва чека конкретне потезе турске стране, којих за сада, како је рекао, нема.

Када је ријеч о западним санкцијама Русији, Путин је истакао да када Запад буде сазрео да укине ограничења, Москва ће учинити идентичан корак.

Руски предсједник је рекао и да Курди у Сирији нису проблем Русије.

- Русија се не бави рјешавањем проблема Курда у Сирији, то је ствар влада земаља у којима Курди живе. Не бавимо се тиме. То уопште није наша ствар. То је ствар курдског народа, ствар влада оних земаља у којима Курди живе - рекао је Путин новинарима у Атини.

- У Сирији се бавимо борбом против терористичких организација и очувањем легитимне структуре власти, с тим да тамо ништа не буде уништено и да на територији Сирије не видимо понављање либијских догађаја или нешто још горе - сомалијских догађаја. То не желимо да дозволимо - рекао је Путин.

Према његовим ријечима, Русија, САД, Европа, као и низ земаља међу којима и Турска, морају да превладају несугласице ради побједе над тероризмом.

- И Русија, и земље региона, укључујући Турску, Саудијску Арабију, Иран, и САД и, наравно, Европа - сви заједно морамо то да учинимо. Али моћи ћемо то да учинимо тек онда када схватимо да тероризам пријети свима нама и када успијемо да превладамо противрјечности које нас дијеле. То ћемо некада обавезно морати да учинимо - рекао је руски лидер.