latinica  ћирилица
28/05/2016 |  08:40 ⇒ 12:11 | Аутор: РТРС

Сарајево: Дводневни Самит шефова држава региона

У Сарајеву почиње дводневни Самит шефова држава региона у оквиру сарадње кроз процес Брдо-Бриони.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

Очекује се долазак лидера Хрватске, Словеније, Србије, Македоније, Албаније, Црне Горе. Као специјални гост најављен је италијански предсједник Серђо Матарела.

Истовремено, у Сарајеву је у току и економски форум Самит 100-"Договор за ново доба", који окупља успјешне привреднике из региона, а којем ће присуствовати предсједници држава.

Посебно занимљиво што ће први пут од како је изабран, предсједник Србије Томислав Николић посјетити Сарајево, додуше неће то бити званичан, билатерални сусрет са Предсједништвом БиХ, до сада више пута одгађан, већ састанак у оквиру процеса Брдо-Бриони.

Окупљање регионалних лидера биће занимљиво и због најављеног учешћа предсједника самопраглашеног, од Србије и БиХ, непризнатог Косова Хашима Тачија.

Иначе процес Брдо-Бриони покренуле су Хрватска и Словенија да би сарадњом рјешавале отворена питања, а таквих проблема између земаља региона има и превише, због чега се, на маргинама састанка, очекују занимљиви билатерални сусрети.

Учесници процеса Брдо-Бриони данас ће у поподневним часовима, у оквиру предсједничког панела "Договор за ново доба", присуствовати Самиту "100" бизнис лидера Југоисточне Европе, чији је покровитељ Предсједништво БиХ.

Сутра пријеподне почиње пленардни састанак предсједника држава након чега чега је планирана конференција за новинаре.