latinica  ћирилица
27/05/2016 |  22:15 ⇒ 22:15 | Аутор: РТС

Грчке власти потпуно испразниле камп у Идоменију

Привремени камп у Идоменију у потпуности је испражњен, а мигранти су распоређени у друге кампове на сјеверу земље, саопштиле су грчке власти.
Идомени, мигранти  (фото: Twitter) -
Идомени, мигранти (фото: Twitter)

У тродневној операцији учествоваo је велики број грчких полицајаца, а међународним медијима и активистима био је забрањен улазак у камп, преноси македонска агенција МИА.

Неколико хиљада преосталих избјеглица и миграната данас је евакуисано аутобусима или су кренули пјешице у друге перманентније кампове на северу Грчке.

Грчке железнице саопштиле су да су рашчистили пругу која је била блокирана 70 дана, због чега је компанија претрпјела вишемилионске губитке.

Током евакуације миграната, боравак у кампу је био дозвољен само здравственим и хуманитарним организацијама, попут Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице и "Лекара без граница".

Неколико километара изван кампа окупили су се демонстранти који су протестовали због пресељења миграната, док су надлежни булдожерима рушили привремене објекте изграђен претходних мјесеци.

Мигранти евакуисани из Идоменија подијељени су по групама сходно националној припадности и одведени у различите кампове, наводи МИА.

Грчки министар за миграције Јанис Музалас је, у интервјуу за Мега ТВ, рекао да је евакуација Идоменија била приоритет како би се избјегло срамно поређење са фавелама.

Како преноси грчка агенција АНА, Музалас је најавио да ће ускоро бити евакуисани и кампови на некадашњем атинском међународном аеродрому Елиникон и у луци Пиреј.

Камп у Идоменију налази се недалеко од македонске границе и постојао је мјесецима, а у једном тренутку у њему је боравило чак 12.000 људи.