latinica  ћирилица
27/05/2016 |  19:37 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Одбијена бошњачка апелација– термин "језик бошњачког народа" је уставан (ВИДЕО)

Након што је Уставни суд БиХ одлучио да термин ,,језик бошњачког народа'', коришћен у Уставу Републике Српске није неуставан, замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ, Сафет Софтић, који је и покренуо оцјену уставности, задовољан је одлуком и поручује - ово је све што смо и хтели да чујемо од Уставног Суда.
Уставни суд БиХ (архива) - Фото: РТРС
Уставни суд БиХ (архива)Фото: РТРС

Иако је Суд закључио да та формулација не одређује назив језика, за Софтића ово значи да сваки народ има право да свој језик зове онако како сматра да треба. Српски делегати у Дому народа БиХ сматрају да је поновно преиспитивање оцјене уставности сувишно. 

 ,,Језик бошњачког народа'' неутрална је конструкција и садржи уставно право конститутивног бошњачког народа да језик којим говоре назову именом којим желе - закључио је Уставни суд БиХ и тако одбацио захтјев Сафета Софтића као неоснован.

- Уставни суд је у саопштењу које смо добили врло јасно ставио до знања да сваки народ има потпуно легитимно право да свој језик зове онако како смтра да треба и то ће у коначници и у даљем развоју имати импликације и на тренутна дешавања у образовном систему Републике Српске, каже  Сафет Софтић замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ.

Ниједном од три конститутивна народа у Републици Српској није наметано какав ће њихов језик бити, нити се то може догодити, поручују српски делегати у Дому народа БиХ.

- Чињеница је да у Уставу Српске и стоји да је то ,,језик бошњачког народа, хрватског народа и српског народа''. Према томе, зашто би то некоме сметало ако та формулација и стоји у сведочанству, односно у одређеном документу'', каже Средоје Новић српски делегат у Дому народа БиХ

- Када је мијењан Устав Републике Српске, да би био усаглашен са принципом конститутивности сва три народа, онда је и то питање одређење назива језика, који је у службеној употреби у смислу уставне категорије, ријешено, каже Огњен Тадић предсједавајућу у Дому народа БиХ.

За српске делегате, поново преиспитивање уставности било је сувишно. Ипак, одлука је донесена – језик Бошњака се у Републици Српској зове "језик бошњачког народа".