latinica  ћирилица
27/05/2016 |  19:34 | Аутор: СРНА

Консензусна демократија је уграђена у дејтонски Устав

Свијет је у дејтонски Устав БиХ уградио нешто што већ функционише у вишенационалним заједницама - консензусну демократију, и нема разлога да и у БиХ не функционише тај вид демократије, изјавио је данас аутор књиге "Консензус - кључ унутрашњег уређења БиХ" Владе Вркеш.
"Консензус - кључ унутрашњег уређења БиХ" - Фото: Screenshot
"Консензус - кључ унутрашњег уређења БиХ"Фото: Screenshot

"Свједоци смо да се политичке елите у БиХ споре у томе што једни хоће већинску демократију, а други принципијелно остају на позицијама консензусне демократије, која је природни облик за друштва у којима живи више народа", истакао је Вркеш на промоцији књиге у Бањалуци.

Он је напоменуо да су консензус, вето и пропорционално представљање демократски реквизити који су већ уграђени у Устав БиХ и да је овој земљи задат демократски облик политичке власти.

Вркеш је навео да консензус значи договор, а "договор кућу гради".

Он је нагласио да политичке елите морају бити свјесне да у својим рукама држе кључ будућности народа који живе у БиХ, додајући да вјерује да и у Републици Српској и у Федерацији БиХ има снага које ће изњедрити нормалне односе, као што то чине људи који живе у вишенационалним заједницама као што су Швајцарска, Белгија, Норвешка.

Универзитетски професор Радомир Лукић, који је рецензент књиге, навео је да је аутор покушао да докаже да садашњи проблеми у БиХ имају коријене у њеној прошлости и да је покушао из историјских коријена, повлачећи одређене паралеле, да објасни актуелно државно стање БиХ и стави га у контекст консензусне демократије.

Издавач књиге је Завод за уџбенике и наставна средства.