latinica  ћирилица
27/05/2016 |  18:56 ⇒ 28/05/2016 | 08:09 | Аутор: РТРС

Ко чува стране судије у БиХ? (ВИДЕО)

Иако је Дом народа Парламентарне скупштине БиХ Уставноправној комисији овог дома на поновно разматрање вратио приједлоге закона о Уставном суду БиХ, те о измјени Кривичног закона БиХ, које су предложили српски делегати у Дому народа, премало је политичке воље да се донесе одлука о престанку мандата страним судијама у Уставном суду БиХ.
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

Док српски и хрватски делегати сматрају да је дошло вријеме за замјену страних домаћим судијама, за клуб бошњачких делегата очито су драгоцјени њихови гласови. Из СНСД-а упозоравају и на замку у намјери да се измјене Закона о уставном суду усаглашавају у Интерресорној радној групи. 

Мало је наде у чињеници да ће закон о Уставном суду БиХ и Закон о измјени Кривичног закона БиХ опстати само зато јер су поново пред члановима Уставно правне комисије Дома народа. Оно чему се српски делегати надају јесте бар објашњењу до сада нејасне тврдње да ова законска рјешења не задовољавају уставне принципе.

- Имамо политичко спорење између постојеће и непостојеће БиХ. Ми живимо у постојећој БиХ и зато смо предложили овакав закон о Уставном суду, рекао је Огњен Тадић, предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Средоје Новић, делегат СНСД-а из Републике Српске у Дому народа БиХ каже то је потцјењивање домаће памети, није држава која не може да има апсолутно кадрове за све нивое, па и правосудне.

И Хрвати сматрају, дошло је вријеме да се захвалимо страним судијама.

Требало је у првих 5 година да то питање ријешимо али није, хоће ли бити политичке воље, видјећемо, рекао је Бариша Чолак замјеник предсједавајућег дома Бариша Чолак.

Политичку вољу ускраћује бошњачка политичка елита. Јасно је то потврдио Сакиб Софтић, замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ, оцјењујући да је задржавање ових закона у процедури, губљење времена.

- Уколико апсорбујемо чињеницу да у БиХ постоји и високи представник ми ћемо се сви сложити да БиХ још није способна да сама корача на европском путу, каже Сакиб Софтић, замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ.

Чудно је да, док се залажу за останак странаца из СДА дају безрезервну подршку иницијативи да се Закон о Уставном суду БиХ покуша измјенити радом Интерресорне радне групе. Можда по испробаном рецепту и ово питање одуговлачи и гурају под тепих, али могуће су и друге замке.

- У закључку стоји да треба утврдити шта је све неопходно промјенити у политичком и правном систему БиХ. То је велика замка, нагласио је Сташа Кошарац шеф клуба посланика СНСД у Представничком дому БиХ.

СДА одлично зна шта се у овој формулацији прикрива, поручује Кошарац и позива да се рјешење тражи у институцијама Српске на трагу договора српских лидера, након што је прегласавањем и захваљујући гласовима страних судија, Уставни суд БиХ неуставним прогласио обиљежавање Дана Републике Српске.