latinica  ћирилица
27/05/2016 |  18:50 ⇒ 18:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Петров: Карамарко мора да прихвати одговорност

Потпредсjедник хрватске владе Божо Петров вjерује да неће доћи до гласања о неповjерењу првом потпредсjеднику Томиславу Карамарку у Сабору, јер се "нада да ће Карамарко прихватити одговорност и да ће Домољубна коалиција дати новог првог потпредсjедника Владе".
Бански двори у Загребу (фото:novilist.hr) -
Бански двори у Загребу (фото:novilist.hr)

Хрватски медији преносе да је Петров то саопштио на конференцији за медије након данашње телефонске сjеднице владе.

На телефонској сjедници се против изгласавања неповjерења Карамарку изјаснило 16 чланова владе укључујући премијера Тихомира Орешковића, док су министри из Моста независних листа, мање чланице владајуће коалиције, и њихов лидер Петров очекивано били против.

"Можда би неки хтjели да виде крв или нападе, али не желим тако да говорим. Нисмо за нове изборе, али не можемо преузети ни улогу у којој ми треба да подржавамо стари модел у којем постоје калкулације", рекао је Петров.

Он је казао да "Карамарко можда није свjестан тежине одређених односа и због чега морамо да сносимо одговорност, па чак и за индиректне везе".

"А то је оно што је постало терет нашој Влади. Вjерујем да је имао друкчије, боље планове", рекао је Петров.

Хрватски премијер Орешковић је и прijе данашње сjеднице владе јавно дао подршку Карамарку упркос аферама које потресају хрватску политичку сцену, а чији су актери први потпредсjедник владе и његова сурпуга Ана, док Петров сматра да први потпредсjедник више не може да буде члан владе.

Хрватска влада данас је одржала телефонску сjедницу пошто је истекао рок да се изјасни о захтjеву најутицајније хрватске опозиционе СДП Зорана Милановића за изгласавање неповерjења првом потпредсjеднику и шефу ХДЗ Томиславу Карамарку.