latinica  ћирилица
27/05/2016 |  18:40 | Аутор: СРНА

Љајић: Тврдње Ковача нетачне и депласиране

Потпредсједник Владе Србије Расим Љајић изјавио је да су тврдње хрватског министра спољних послова Мире Ковача да Србија не испуњава све услове за отварање преговарачких поглавља са ЕУ потпуно неутемељене, нетачне и као такве депласиране.
Расим Љајић - Фото: ТАНЈУГ
Расим ЉајићФото: ТАНЈУГ

Он је истакао да је у сарадњи са Хашким трибуналом, коју Ковач сматра непотпуном, Србија за разлику од осталих земаља у региону испунила све своје обавезе.

"Србија је испоручила 45 лица, укључујући ту бивше председнике, чланове Владе, начелнике Генералштаба, највише представнике цивилних и војних обавештајних служби. Подсећам да је сарадња са Хагом практично завршена у условима када тај суд својим поступцима и одлукама ни најмање није учинио да се та сарадња олакша", рекао је Љајић у писаној изјави за медије.

Када је у питању јурисдикција суда за ратне злочине, Љајић је навео да Хрватској није сметало када је због те исте јурисдикције у Београду суђено оптуженима за злочине у Овчари.

"Сада је одједном то постало проблем у билатералним односима, иако више земаља чланица ЕУ има исте законе, са идентичним надлежностима као суд за ратне злочине у Србији", навео је Љајић.

Што се тиче права мањина, он је истакао да све међународне релевантне организације, као што су УН, ЕУ, ОЕБС, Савјет Европе, Стејт департмент, констатују да је Србија направила импозантне резултате и да је поставила високе стандарде заштите људских, а посебно мањинских права.

"Србија, као једна од ретких земаља, поштује како индивидуална, тако и колективна права мањина, укључујући право на културну аутономију. То се не би могло рећи за многе државе, укључујући ту и неке чланице ЕУ и Хрватску", рекао је Љајић.

Министар спољних и европских послова Хрватске Миро Ковач изјавио је данас да је званични Загреб близу рјешења које би требало да омогући Србији наставак преговарачког процеса о њеном путу ка ЕУ и отварање поглавља 23.

Европски комесар Јоханес Хан, међутим, јуче је на конференцији за новинаре у Бриселу саопштио да је са Хрватском постигнут договор о томе да се омогући Србији отварање поглавља 23 у јуну.