latinica  ћирилица
27/05/2016 |  18:34 | Аутор: СРНА

Македонија: Повучена одлука о помиловањима

Македонски предсједник Ђорђе Иванон данас је повукао помиловања за 22 политичара умијешана у аферу у вези са прислушкиваним разговорима, због које су у тој земљи покренута политичка превирања.
Ђорђе Иванов, предсједник Македоније (фото:www.nspm.rs) -
Ђорђе Иванов, предсједник Македоније (фото:www.nspm.rs)

Афера је избила у фебруару 2015. године када је опозиција оптужила тадашњег премијера Николу Груеског и шефа контраобавјештајне службе за прислушкивање више од 20.000 особа.

Према договору постигнутом посредством ЕУ, македонске политичке партије сагласиле су се са одржањем пријевремених избора и да специјални тужилац истражи аферу.

Међутим, одлука Иванова да помилује 56 званичника који су кривично гоњењи због умијешаности у аферу изазвала је протесте широм Македоније, што је довело до отказивања избора заказаних за 5. јуни.

"Донио сам одлуку да укинем одлуку о помиловању свих особа повезаних са политиком, њих укупно 22", рекао је Иванов на конференцији за новинаре на којој није желио да одговара на питања.

Није познато да ли су међу тих 22 политичара и Груевски, који је лидер владајуће ВМРО-ДПМНЕ, или лидер Социјалдемократа Зоран Заев.

Аналитичари наводе да све указује да овом одлуком Иванов, на неки начин, испунио захтјеве међународне заједнице и опозиције, мада су они тражили укидање свих помиловања.

Очекује се да ће Собрање наредне седмице почети процес за опозив Иванова, што је потписало 50 посланика, на челу са Социјалдемократама.