latinica  ћирилица
27/05/2016 |  17:24 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Ко је одговоран због преноса надлежности? Ако је судити по Огњену Тадићу– то је РТРС (ВИДЕО)

Ни ратификација Протокола о прекограничном надзору између БиХ и Црне Горе, чиме се посао граничне службе и ентитетских министарстава унутрашњих послова пребацује на Дирекцију за координацију полицијских тијела БиХ, у Дому народа БиХ није прошао без оптужби СДС-а на рачун Радио-телевизије Републике Српске.
Зграда Парламентарне скупштине БиХ - Фото: илустрација
Зграда Парламентарне скупштине БиХФото: илустрација

На питање новинара зашто је потписан Протокол којим се надлежност Републике Српске пребацује на ниво БиХ, из СДС-а кривца траже у РТРС-у, заборављајући да је Влада Републике Српске, а не РТРС, захтијевала да се у том случају покрене питање виталног националног интереса. 

Потписани Протокол ће омогућити да Дирекција за координацију полицијских тијела гони криминалце из БиХ преко границе са Црном Гором, што би требало да буде посао МУП-аа Републике Српске. Спорна тачка 4, на коју је Влада Српске упозоравала, јасно говори да је за тај посао сада надлежна Дирекција.

- Моје мишљење и даље да је тим уговором дошло до преноса надлежности у сегменту који је додијељен Дирекцији за координацију. Дирекција за координацију нема апсолутно такве надлежности, без обзира била фокална тачка или не била фокална тачка, можда је неко други у БиХ могао бити али Дирекција никако није могла, каже Средоје Новић,  делегат СНСД-а у Дому народа.

У СДС-у то не виде – сматрају да пренос надлежности види, како кажу, искључиво РТРС. Умјесто да одговори на питање новинара, које се тиче искључиво Протокола, предсједавајући Дома народа, Огњен Тадић, у одговору се позивао на мирне протесте и митинг у Бањалуци, а није заборавио ни програмску концепцију РТРС-а.

-Јавни РТВ сервис, РТРС, ако није такозвани, требало би да види та два става тог једног те истог народа у РС и да своју програмску концепцију према томе оријентише. У том случају, мислим да нико не би тврдио да је пренос надлежности, рекао је Огњен Тадић, предсједавајући Дома народа.

Док за све траже одговорност и оправдање у РТРС-у, СДС-у је промакла једна ситница – Момчило Новаковић, посланик ПДП-НДП у Представничком дому, гласао је против ратификације Протокола. А главни разлог је оно што је и министар унутрашњих послова Српске, Драган Лукач, јуче рекао – Протокол се не може успјешно спроводити ако за њега буде надлежна искључиво Дирекција.

Међутим, коалиционог колегу нико ништа није питао. Ваљда јер је СДС-овим представницима лакше да на свако новинарско питање дају исти припремљен одговор – све је измислио РТРС или питајте оне који су прије нас сједили у овим фотељама. Можда на некој будућој конференцији за новинаре одговоре – зашто су онда уопште сјели у те фотеље, ако неће бити одговорни ни за шта што се за вријеме њиховог мандата потпише или деси.