latinica  ћирилица
27/05/2016 |  17:22 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Црнадак у радној посјети Словачкој

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак боравио у радној посјети Словачкој Републици.
Игор Црнадак и Мирослав Лајчак -
Игор Црнадак и Мирослав Лајчак

Црнадак се састао са замјеником премијера и министром иностраних и европских послова Словачке Републике Мирославом Лајчаком.

Црнадак је рекао да између двије државе нема отворених питања, и изразио наду да ће се билатерална сарадња наставити и даље развијати на обострану корист.

Министар иностраних послова БиХ је захвалио Словачкој и министру Лајчаку лично, на великој подршци коју пружају Босни и Херцеговини на европском путу. Додао је да је значај Словачке као промотера БиХ у Европској унији, тим већи што је Словачка сљедећа, од 1. јула, предсједавајућа Европском унијом.

Изразио је наду да ће уз подршку и охрабрење словачког предсједништва апликација БиХ што прије бити прослијеђена Европској комисији.

Црнадак је нагласио да је Босна и Херцеговина опредијељена да очува позитиван моментум процеса реформи у циљу добивања статуса државе кандидата за чланство до краја 2017. године, те да ће уложити напоре у наставак реформских процеса и испуњавање најважнијих услова што је прије могуће.

Министар иностраних и европских послова Словачке је истакао да је тој држави веома стало да БиХ успије током словачког предсједавања направити помак ка ЕУ, а кључни услов за то је прилагиђавање Споразума о стабилизацији и придруживању, јер без тога чак ни под условом да све друго буде урађено неће бити могуће добити позитивно мишљење од стране ЕУ.

Словачка намјерава да током предсједавања направи изузетак, и да поред земаља кандидата за чланство у ЕУ, позове и БиХ да, почетком јесени учествује на неформалном састанку министара иностраних послова и европских интеграција. Нагласио је да је у интересу Словачке да БиХ буде што је могуће више заступљена за вријеме словачког предсједавања ЕУ.

Током радне посјете Словачкој Црнадак се састао и са замјеником премијера Словачке за инвестиције Петером Пеллегринијем и предсједавајућим Парламентарног комитета за европске послове у Парламенту Словачке Лубошом Блахом.