latinica  ћирилица
27/05/2016 |  17:14 | Аутор: СРНА

Богданић: Миличевић врши притисак на правосудне институције

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да предсједник Одбора за здравство СДС-а Милан Миличевић својим наводима да су против Богданића поднесене три кривичне пријаве, чини притисак на правосудне институције.
Драган Богданић - Фото: РТРС
Драган БогданићФото: РТРС

"Све су те теме давно окончане. Свако има право да подноси или не подноси пријаве, али постоји и одговорност уколико те пријаве не заврше онако како подносилац очекује", истакао је Богданић.

Богданић је навео да је ревизорски извјештај Министарства здравља и социјалне заштите Српске за 2014. годину, самим тим што је био негативан, био предмет тужилаштва.

Он је, за наводе да је био у сукобу интереса, рекао да је то била тема у протеклом периоду, о чему се изјаснила Комисија за сукоб интереса Народне скупштине.

Миличевић је на конференцији за новинаре СДС-а споменуо и Богданићеве наводе из интервјуа који је дао "Гласу Српске" да би требало смањити број болничких дана и упућивање пацијената на лабораторијске и друге претраге.

"Тренд је у окружење, а и у Европи, да се број болничких дана знатно смањује, а да се лијечење спроводи на друге начине. Не знам колико се Миличевић у то разумије јер кад је ријеч о рационалнијој контроли средстава, онда говоримо о бољој контроли утрошка средстава, и никоме не пада на памет да смањује права пацијената", истакао је Богданић.

Из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске кажу да је у Дом здравља у Теслићу, гдје је Миличевић начелник општине, у неколико наврата примљен већи број немедицинских радника, и то без сагласности надлежног министарства.

"Напомињемо да је Министарство и до сада било отворено за конструктивне приједлоге и сугестије у вези са унапређењем квалитета система здравствене заштите за пацијенте у Српској, али да се под тим не подразумијевају паушални наводи инспирисани личним интересима", саопштено је из ресорног министарства.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске подсјећа да је од 2012. године уведено више од 100 нових услуга у оквиру здравственог система.

Из Министарства напомињу да су у потпуности поштовали законске прописе из области јавних набавки, запошљавања и буџетског система и да ће наставити да унапређује свој рад и усклађују процедуре ради повећања ефикасности.

Српска демократска странка поднијела је три кривичне пријаве бањалучком Окружном тужилаштву против министра здравља Републике Српске Драгана Богданића, изјавио је данас предсједник Одбора СДС-а за здравство и социјалну политику Милан Миличевић.