latinica  ћирилица
27/05/2016 |  16:37 ⇒ 16:40 | Аутор: СРНА

Клокић примио награђене са конкурса "Како видим Србију у будућности"

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић примили су у Београду групу ученика из Српске који су награђени на литерарном конкурсу "Како видим Србију у будућности".
Златан  Клокић - Фото: СРНА
Златан КлокићФото: СРНА

Конкурс за најбољи рад организовао је Генерални конзулат Србије у Бањалуци поводом Сретења, Дана државности Србије.

Клокић је након сусрета са ученицима у Вили Републике Српске, у изјави новинарима захвалио Генералном конзулату Србије у Бањалуци што је омогућио младим људима из Српске да упознају Србију, али и Српску путем представништава Републике Српске која има у иностранству.

"То је веома значајно за нас, јер се омогућава младим људима да се поближе упознају и са радом институција Републике Српске изван Српске. Веома битно је да млади људи упознају и њихову матицу Србију, с обзиром на то да Република Српска има успостављене специјалне и паралелне везе са Србијом", рекао је Клокић, наводећи да је имао прилике да се упозна са радовима награђених ученика.

Клокић је током сусрета упознао награђене са радом свог министарства, као и да Република Српска има осам представништава у свијету, од којих је оно у Србији једно од најзначајнијих.

Он је упознао ученике да је круна сарадње Српске и Србије у оквиру специјалних и паралелних веза пројекат "Подриње", у који су укључене општине из обје републике, те истакао да је Србија увијек помагала Републику Српску када год је било тешко народу у Српској.

Цицовић је рекао да за њега реализација овог пројекта, како то ради Конзулат Србије у Бањалуци, представља прави примјер како институције Српске и Србије треба да раде на јачању и подстицању сарадње Републике Српске и Србије.

"Не можемо имати већи степен сарадње или бољи примјер како треба да међусобно сарађујемо, него што је реализација једног пројекта са младим људима", рекао је Цицовић.

Он каже да су кроз литерарни рад дјеца имала прилику да кажу како виде Србију у будућности, а тема сама по себи довољно подстиче ту сарадњу и везе.

Цицовић је награђеним ученицима поклонио брошуру о Републици Српској, примјерак Дејтонског споразума и Нормативну граматику српској језика за ијекавско подручје, а упознао их је и са радом Представништва у Београду.

Једна од награђених ученица Анђелка Живојиновић из Гимназије у Бањалуци је рекла да је писала о Србији какву жели да види, да у њу људи долазе, а не одлазе, да фабрике раде и људи живе боље.

Током тродневног боравка у Београду предвиђено је да ученици обиђу знаменитости главног града Србије и да 29. маја гостују у популарној "Жикиној шареници" на РТС-у.

Ово је трећа група ученика која је због запаженог учешћа на конкурсу награђена боравком у Србији.

Прве двије групе награђених средњошколаца раније су провеле викенд у Новом Саду, односно Крагујевцу.