latinica  ћирилица
27/05/2016 |  16:08 ⇒ 17:31 | Аутор: СРНА

Билећа: "Трендтекс" узео под закуп фабрику "Битекс"

Влада Републике Српске дала је фирми "Трендтекс" из Добоја под закуп фабрику "Битекс" у Билећи, која ће производњу почети од 1. јуна, потврдила је новинарима директор ове фабрике Перса Климента.
Фирма "Трендтекст" из Добоја - Фото: СРНА
Фирма "Трендтекст" из ДобојаФото: СРНА

Она је истакла да је закуп на пет година, а да је обавеза закупца да задржи постојећи број радника и да у наредне двије године и запосли још 60 нових, као и да организује обуку тих радника.

Климента каже да ће се убудуће шити медицинска опрема, те да неће требати пуно времена да се раднице обуче, јер је програм који су до сада радиле био тежи од овога.

Климента каже да је "Битекс" радницама остао дужан неколико мјесеци доприноса, али да Влада Републике Српске ради програм за рјешавање тог питања.

"Неисплаћене су и двије и по нето плате. Мислим да ће идуће седмице бити пола плате исплаћено, а постоји договор да на име закупа унапријед дамо радницама једну плату, али то није коначан договор", каже Климента.

Што се тиче још једне преостале неисплаћене плате, Климента истиче да ће је покушати намирити наплатом из стечајне масе.

У фабрици је радило 140 радница које су у једној смјени шиле женску модну конфекцију за познати њемачки бренд "Штајман".