latinica  ћирилица
27/05/2016 |  15:54 | Аутор: sputniknews.com

Нусра фронт директна сметња за проширење примирја у Сирији

Терористичка организација Нусра фронт, која је активна у сиријским провинцијама Алеп и Идлиб, представља директну сметњу како би се режим прекида ватре проширио у сјеверним деловима Сирије, изјавио је начелник управе Генералштаба Русије Сергеј Рудској.
Ал Нусра   (Фото:thezentinel.sa) -
Ал Нусра (Фото:thezentinel.sa)

Та терористичка организација, како је рекао, наставља да добија помоћ из Турске, што омогућава терористима да настављају са провокацијама, која су углавном фокусирана на градове Дамаск и Алеп.

Када је ријеч о зонама разграничења у Сирији, односно о разликовању оних зона које контролишу терористи од зона које су у рукама „умјерене опозиције“, Рудској је упозорио да те територије још увијек нису утврђене упркос договору који је постигнут између Москве и Вашингтона, што онемогућава спровођење ефикасне борбе против Нусра фронта.

Када је ријеч о нападима, Русија се у протеклих мјесец дана фокусирала да изводи ваздушне ударе по објектима илегалне производње нафте, као и на средства преко којих се та нафта пребацује у Турску, рекао је Рудској.

Поред тога, додао је он, на релацији Москва-Вашингтон постоји јасно разумијевање да је неопходно утицати на економски потенцијал терористичких организација ДАЕШ-а и Нусра фронта.

Са друге стране, Турска наставља да гранатира курдска насељена мјеста и позиције устаника у Сирији, а то је такође познато и свим нашим партнерима, истакао је он.