latinica  ћирилица
27/05/2016 |  15:31 ⇒ 15:57 | Аутор: СРНА

Братунац: Божићи остају у својој кући, поништено рјешење о деложацији

Вијеће Окружног суда у Бијељини уважило је жалбу Маркице Божића из Братунца и донијело рјешење којим се ван снаге ставља пресуда о одузимању куће и деложацији његове породице коју је донио Основни суд Сребреница и рјешење Окружног суда Бијељина од 23. новембра 2015. године којим је та пресуда била потврђена.
Братунац: Божићи остају у својој кући, поништено рјешење о деложацији - Фото: СРНА
Братунац: Божићи остају у својој кући, поништено рјешење о деложацијиФото: СРНА

Предмет, који се односи на кућу и окућницу у Братунцу које је Божић купио 2004. године од Омера Мујчића, враћа се на поновни поступак и додјељује другом судији, уз образложење да су утврђене неправилности током вођења судског поступка који је окончан у корист Рушвете Нухановић и њене дјеце.

Маркица и његова супруга Душанка очекују да ће Основни суд у Сребреници уважити у поновљеном поступку документацију којом се потврђује да су они, а не Нухановићи законски власници имовине коју у купили од Мујчића.

"Учињена је велика неправда према нама јер Основни суд у Сребреници није уважавао документацију којом се потврђује да смо приликом куповине куће испоштовали сву законску процедуру. Правда јесте спора, али је достижна", увјерен је Божић.

Он истиче да су му протеклих 12 година биле теже од невоља у рату, што му је изазвало здравствене проблеме. Већ двије године тешко се креће од посљедица можданог удара, па је борбу за правду водила његова супруга Душанка.

Она каже да су им у борби за правду помогли представници невладиних организација, медија, као и бројни Братунчани који су својим тијелима спријечили судске извршиоце да 1. фебруара ове године избаце Божиће на улицу, а и 3. марта народ се окупио да то спријечи, али извршиоци нису дошли да обаве најављену деложацију.

"Нисмо имали новац да плаћамо адвокатске услуге и у томе су нам помагали људи добре воље. Много нам је значила и медијска подршка у борби за правду, а посебно почетком фебруара и марта када је била заказана деложација", рекла је Душанка.

Маркици Божићу је, у складу са купопродајним уговором овјереним у Основном суду у Сребреници, укњижена кућа у Подручној јединици Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове у Братунцу.

Каснијом укњижбом права власништва на купљеној кући и окућници у корист Рушвете Нухановић и њене дјеце, а на основу правоснажне пресуде сребреничког суда, Божић је остао без некретнине и новца, а није покренута процедура да неко одговара за превару Божића који је поштено платио купљену имовину.

Нухановићева је тужила Основном суду у Сребреници Мујчића и Божића тврдећи да је њен покојни муж Алија прије рата купио од Мујчића ту кућу и парцелу.

Иако није приложила материјалне доказе, сребренички Основни суд је на основу изјава свједока сумњивог кредибилитета поништио уговор о продаји некретнина закључен између Божића и Мујчића, те наложио Божићу да се исели из куће и да је преда Нухановићима.