latinica  ћирилица
27/05/2016 |  15:20 | Аутор: СРНА

Влада ФБиХ: Нови правилник смањио би цијену лијекова

Усвајање новог правилника о начину контроле цијена, начину обликовања цијена лијекова и начину извјештавања о цијенама лијекова у БиХ највјероватније ће довести до смањења цијене лијекова, рекао је министар здравства Федерације БиХ Вјекослав Мандић.
Сједница Владе ФБиХ - Фото: СРНА
Сједница Владе ФБиХФото: СРНА

Федерална Влада је на данашњој сједници у Мостару усвојила информацију о активностима због утврђивања новог Правилника и Есенцијалне листе лијекова у БиХ.

"Влада ће се обратити Савјету министара БиХ и тражити хитно доношење Есенцијалне листе лијекова у БиХ, као и новог правилника, али уз стриктно поштовање прописаних процедура утврђених Законом о лијековима и медицинским средствима", рекао је Мандић након сједнице Владе ФБиХ.

Он је поручио да Влада ФБиХ није кочничар за усвајање правилника на нивоу БиХ, што показује и донесени закључак.

"Када би се донио правилник на нивоу БиХ, који је неопходан, он би морао да буде оквирни правилник о максималним цијенама и преко тога не би требало ићи и вјероватно би дошло до смањења цијена", каже Мандић.

У цијену лијека улази и ПДВ и стручњаци сматрају, како каже Мандић, да су управо због тога што Хрватска има диференцијалну стопу ПДВ-а лијекови тамо јефтинији.

Влада ФБиХ утврдила је данас и Нацрт закона о шумама у ФБиХ који је упућен у редовну парламентарну процедуру, а којим се, како кажу из Владе, уводи ред у овој области.

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБиХ Шемсудин Дедић подсјетио је да Федерација нема адекватан закон у овој области од 2009. године.

Нови закон уређује очување и заштиту шума и шумског земљишта и њиме се обезбјеђује одрживо газдовање.

Четири ствари које системски уређују област, а које су раније биле предмет спорења су власништво, газдовање, управљање и финансирање.

"Шуме и шумско земљиште су у државном власништву и власништву физичких и правних лица. Државну шуму заступа Министарство ФБиХ. Шумама ће управљати федерално Министарство, кантонална министарства и јединице локалне самоуправе. Управе за шумарство које су раније имале обавезу чувања шума ту надлежност препуштају шумско-привредним предузећима", каже Дедић.

Када је у питању газдовање шумама, овај посао ће радити једно привредно предузеће на нивоу кантона.

Када је ријеч о финансирању, корисници шума не би требало да у наредном периоду уплаћују накнаду кантонима, већ општинама.

Коментаришући то што су пољопривредници блокирали Гранични прелаз Изачић, Дедић је рекао да је у протеклих седам дана почела исплата подстицаја за ову годину.

Он је поручио пољопривредницима да се боре за своја права заједно са њим, али да не могу блокирати живот других.