latinica  ћирилица
27/05/2016 |  14:40 ⇒ 14:41 | Аутор: Б92

Горући проблем - шта ће свијет с вишком челика?

Питање вишка челика на тржишту се мора под хитно ријешити, поручили су лидери Г7, критикујући истовремено владе које доприносе презасићености тржишта челиком.

"Сматрамо да глобални вишак капацитета у индустријским секторима, нарочито у сектору челика, представља горући структурни изазов са глобалним импликацијама", наводи се у декларацији објављеној по завршетку заседања Г7 у Јапану, преноси агенција Франс прес.

Ово питање, како се додаје, мора да буде под хитно рјешено укидањем политика које нарушавају тржишне услове и кроз унапређење функционисања тржишта.

"Посебно смо забринути поводом питања додјеле субвенција и других видова подршке влада и државних институција које нарушавају услове на тржишту и доприносе глобалном вишку капацитета", наводи се у документу.

Европска унија је почетком овог мјесеца саопштила да би одлука о додијели статуса тржишне економије Кини у Свјетској трговинској организацији била неприхватљива због потенцијалног губитка радних мјеста у европском сектору челика, подсјећа француска агенција.