latinica  ћирилица
27/05/2016 |  14:38 | Аутор: Russia Today

Украо 33 милиона евра: Добојлија најтраженији криминалац у Европи

Европска мрежа с активном потрагом бјегунаца (ЕНФАСТ) уз помоћ Еуропола успоставила је интернет страницу на којој се налазе профили 46 најтраженијих пљачкаша у Европи, од којих су двојица из БиХ.
Радомир Цвијановић, најтраженији пљачкаш у Европи - Фото: СРНА
Радомир Цвијановић, најтраженији пљачкаш у ЕвропиФото: СРНА

Ријеч је о Бојану Драгичевићу (34) из Бањалуке и Радомиру Цвијановићу (32) из Добоја за којег се сумња да је учествовао у "пљачки вијека" у Љубљани, када су разбојници побјегли са скоро 33 милиона евра.

Словеначка полиција тражи га већ 11 година због пљачке СКБ банке у којој је обијено 428 сефова и из којих је однесено готово 20 милиона евра, али и друге драгоцијености вриједне око 13 милиона евра.

У тој пљачки је пет наоружаних нападача упало у ризницу банке, користећи сигурносни код за кориснике сефа онеспособивши двојицу чувара.

Ријеч је о добро организованој и софистицираној пљачки, истакли су стручњаци за безбједност, и додали да је служба заштите била веома слаба те да аларми нису били повезани са сигурносним центром или сједиштем полиције у непосредној близини банке.

Драгичевић је у два наврата опљачкао пословницу ХВБ Сплитске банке у средишту Шибеника.

Први пут је украо 350.000 куна (око 47.000 евра), а други пут скоро пола милиона куна (око 66.000 евра).

Према пресуди, пљачка је организована у Бањалуци, гдје је ухапшен у мају 2012. године и затим изручен Хрватској. Оружје и украдени новац из банке никада нису пронађени.

Након што је завршио у затвору у Лепоглави, Драгичевић је побјегао искочивши кроз прозор просторије коју су у погрешном тренутку чувари оставили без надзора.

Скочио је на паркирани аутомобил и побјегао, али га је полиција успјела ухватити истог дана. Након овог бијега, сљедеће године пребачен је у Пулу одакле је такође успио побјећи при повратку из шетње прескочивши зид висок четири метра.

Затворска полицајка испуцала је три метка упозорења и пуцала у њега, али га није успјела погодити. Тада је управник затвора поднио оставку.

Због овог случаја покренути су дисциплински поступци против троје затворских чувара.

(Радио Сарајево)