latinica  ћирилица
27/05/2016 |  14:31 | Аутор: СРНА

Семафор вриједан 30.000 марака постављен испред највеће школе у Бијељини

Испред највеће основне школе у Бијељини "Кнез Иво од Семберије", која има 1.650 ученика, постављен је модеран семафор за чију је уградњу из градског буџета издвојено 30.000 марака.
Бијељина: Семафор - Фото: СРНА
Бијељина: СемафорФото: СРНА

Начелник градског Одјељења за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине Томица Стојановић рекао је Срни да је ријеч о семафору каквих до сада није било у Бијељини, на којем пјешак притиском дугмета позива зелено свјетло за прелазак пјешачког прелаза.

Стојановић истиче да је онемогућена злоупотреба, јер ће сигнал бити подешен тако да се након притискања тастера и преласка пјешака даје 60 секунди за пролаз возилима.

Он каже да се може десити да цијелу ноћ или више часова у току дана првенство пролаза и зелено свјетло имају возачи, све до позива пјешака.

"Циљ је да ученици и сви пјешаци буду безбједни на прелазу, а да се не успоравају колоне возила у улици са великим интензитетом саобраћаја", истиче Стојановић.

Улица у којој се налази Основна школа "Кнез Иво од Семберије" била је дио магистралног пута Бијељина – Брчко, а у посљедње три године ова категорија је скинута и то је сада градска улица.

Стојановић је најавио да ће модерни семафор испред школе у Бијељини бити пуштен у рад наредне седмице, а стручњаци ће до тада дјеци и наставницима објаснити како се користи тастер за позивање зеленог свјетла за прелазак пјешака.

Директор школе Раденко Савић каже да је веома задовољан због постављања семафора, јер се настава одвија у двије смјене и двије међусмјене, што ствара огромну фреквенцију дјеце на пјешачком прелазу.