latinica  ћирилица
27/05/2016 |  13:43 ⇒ 13:44 | Аутор: Б92

Ковач: Србија није прошла ни пријемни, а хоће на факултет

Хрватски шеф дипломатије Миро Ковач рекао је да је отварање поглавља за Србију као факултет, а да она још није положила ни пријемни испит.

Додао је и да Хрватска жели да се "дефинише штиво које је потребно да би се положио пријемни испит и уписао факултет", али притом истакао и да "Хрватска жели да Србија успостави односе са Косовом на добробит и једне и друге државе".

“Наравно да Хрватска као чланица Европске уније помаже да се пронађе рејшење како би Србија могла да крене напријед. Ми смо у контакту са Европском комисијом и чланицама Европске уније, желимо да будемо конструктивни и да се постигне напредак, али има доста нејасноћа у том процесу. Шта је циљ? Да Србија отвори поглавље које се тиче правосуђа и темеља права? То је као да уписујете факултет, а прије тога треба положити пријемни испит, нешто што се зове преговори о критеријумима за то поглавље, о мјерилима за то поглавље. Нисмо дошло до тога, дошли смо да тога да дефинишемо које је штиво потребно како би Србија уписала факултет“, рекао је Ковач.

Додао је да је Хрватска рекла које је то штиво, односно која су мјерила и који су хрватски захтјеви.

“Сарадња са Хашким трибуналом мора да буде потпуна, да буде прихваћена и пресуда и одлука Хашког трибунала, да се поштују мањинска права, владавина права, па тако и права хрватске мањине, за коју желимо да буде представљена у Скупштини Србије, као и такозвана јурисдикција Србије за ратне злочине на територији цијеле бивше Југославије. Близу смо рјешења, али до њега долазимо кроз консултације са Европском комисијом. Ми смо озбиљни, не пуштамо полуинформације, зачудио сам се када сам констатовао да су неки моји пријатељи из ЕУ изашли са неким информацијама о којима се нисмо договорили“, додао је Ковач.

Потом је поновио да се не ради о отварању поглавља, да Холандија жели да се она отворе, а да Хрватска жели да остане “позитивна“.

“Познати су наши услови, то су нужни кораци да би дошло до међувладине конференције на којој би се разматрало отварање поглавља. Одбијамо ријеч блокада, нема никакве блокаде. Сјећам се да је требало двије године да Србија отвори прва поглавља, велике државе Европске уније су тражиле да дође до помака у дијалогу са Косовом. Треба успоставити односе са Косовом на добробит и једне и друге државе. Одбијамо ријеч блокада, ако је могуће отворити поглавља у јуну, треба их отворити, само претходно треба испунити хрватске интересе који су и интереси Европске уније“, закључио је Ковач.