latinica  ћирилица
27/05/2016 |  13:34 ⇒ 13:41 | Аутор: СРНА

Артман: Младић ће умријети у Хагу или лажирати смрт у Русији

Флоранс Артман каже да ће Ратко Младић умријети природном смрћу у Хагу или ће, ако буде пуштен на лијечење у Русију, лажирати смрт.
Флоренс Артман - Фото: архив
Флоренс АртманФото: архив

Бивша портпаролка Хашког тужилаштва додаје да уколико је особа мртва - пресуде нема.

Артманова мисли да ће Младић, ипак, бити осуђен у Хагу јер су, како је рекла, већ утврђене чињенице током поступка у случају Радована Караџића и неких других претходних пресуда.

"Лично мислим да ће бити осуђен. Мислим да и он то зна и зато хоће то да избјегне", рекла је бивша портпаролка тужилаштва у Хагу и додала да је Младићу веома битно, не само да не буде осуђен, већ и да не буду утврђене све чињенице о рату у Босни", рекла је Артманова.

Она је тај случај упоредила са случајем Слободана Милошевића, који је, како је рекла, такође у тренутку када је изношење доказа било при крају и када судије треба да се повуку и напишу пресуду, чинио све да буде пуштен на лечење у Русију.

Младић сада, тврди она, поступа по истом сценарију.

Иначе, Артманова је раније у интервјуу за хрватски Експрес изјавила да је Милошевић сам тровао не би ли себи погоршао здравствено стање и био пуштен на лечење у Русију.

"Плашим се да ће пресуда Радовану Караџићу бити посљедња, зато што ће Младић завршити или природном смрћу или излажирати смрт уколико оде у Русију, а уколико је особа мртва пресуде нема", рекла је Артманова.

Захтјевом да оде на лијечење у Русију, Младић жели да избјегне пресуду.

"Искрено нисам сигурна да у Русији нема љекара који би написао да је он умро, а да се то и не догоди", рекла је Артманова.