latinica  ћирилица
27/05/2016 |  11:43 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Цвијановићева разговарала са представницима Универзитета "Џонс Хопкинс" (ВИДЕО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у свом кабинету са представницима Универзитета „Џонс Хопкинс" из Сједињених Америчких Држава, Ричардом Џејмсом Редетом и Бранком Бојовићем.
Премијерка Владе Српске са представницима Универзизета "Џонс Хопкингс" - Фото: СРНА
Премијерка Владе Српске са представницима Универзизета "Џонс Хопкингс"Фото: СРНА

Предсједница Цвијановић овом приликом захвалила се др Бојовићу који је био један од иницијатора сарадње америчких пластичних хирурга и хирурга из Републике Српске, а која је дефинисана Споразумом о сарадњи између Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Одјељења пластичне и реконструктивне хирургије Медицинског факултета Универзитета “Џонс Хопкинс" из Мериленда.

Амерички хирурзи, у сарадњи са домаћим стручњацима у Клиници за пластично-реконструктивну хирургију Универзитетског клиничког центра Републике Српске, обавиће неколико сложених оперативних захвата.

На састанку је истакнуто да је ово само почетак сарадње с Универзитетом “Џонс Хопкинс", с циљем да Универзитетско клинички центар Републике Српске, у блиској будућности, постане регионални центар пластичне и реконструктивне хирургије.

Др Бранко Бојовић, представник Универзитета “Џонс Хопкинс" и шеф Одјељења пластичне и реконструктивне хирургије у Општој болници Масачусетс, учествовао је у тиму љекара који су обавили једну од најкомплекснијих трансплантација лица у свијету приликом које је постигнут најбољи естетски резултат.

Др Бојовић је овом приликом рекао да је планиран долазак још једног тима стручњака Универзитета “Џонс Хопкинс", који ће у Универзитетско клиничком центру Републике Српске обавити неколико захвата из области реконструкције дојке.

​Предсједница Владе је појаснила да Споразум, између осталог, омогућава и одлазак љекара из Републике Српске на едукацију у Америку у области пластичне и рекоструктивне хирургије, те нагласила да је ово изузетан пројекат за здравство Републике Српске, јер ће на овај начин домаћи кадрови пратити свјетске токове у области медицине.

Српска лидер у пласитично-реконструктивној хирургији

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да је циљ сарадње са Универзитетом "Џонс Хопкинс" из САД да Универзитетски клинички центар Републике Српске буде лидер у региону у области пластично-реконструктивне хирургије.
Богданић је нагласио да је срећа за цијели здравствени систем и Српску што уопште може да сарађује с једном оваквом здравственом установом, а да је највећа добробит за пацијенте који ће већ сутра бити оперисани у Бањалуци.

"Јако сам срећан што није прошла ни година дана, а већ имамо прве резултате сарадње", рекао је новинарима Богданић након састанка са делегацијом Универзитета "Џонс Хопкинс" у којој су били љекари Ричард Џејмс Редет и Бранко Бојовић, који је одржан уочи Међународног курса из области пластичне и реконструктивне хирургије који се одржава данас и сутра у Бањалуци.

Богданић је захвалио гостима из Америке за долазак у Српску, посебно доктору Бојовићу који је иницирао сарадњу Универзитета "Џонс Хопкинс" и Републике Српске.

Доктор Бранко Бојовић рекао је да је Српска један од кључних партнера Универзитета "Џонс Хипкинс" и могло би се рећи трећа земља, након Саудијске Арабије и Емирата с којом овај Универзитет сарађује.

Он је нагласио да је сарадња са Српском интензивна и готово свакодневна, те да је корисна за цијели регион.

Доктор Ричард Џејмс Редет истакао је да је размјена идеја, знања, технологија и искустава у међународној сарадњи веома важна за стварање јаких медицинских центара.

"Од наших колега из Републике Српске вољели бисмо да чујемо шта им је то потребно и каква су њихова искуства у раду да би на основу тога заједнички напредовали и градили центре изврсности", истакао је Редет.

Помоћник генералног директора Универзитетског клиничког центра Републике Српске за медицинске послове Слободан Хајдер рекао је да ће Универзитетски клинички центар Републике Српске активно учествовати у реализацији заједничких активности са Универзитетом "Џонс Хопкинс" из САД.

Он је нагласио да је мало познато да у Бањалуку долазе и пацијенти из Федерације БиХ на оперативне захвате из области пластично-реконструктивне хирургије, те да Универзитетски клинички центар увећава број и сложеност услуга који свакодневно обавља.

Начелник Клинике за пластично-реконструктивну хирургију Универзитетског клиничког центра Републике Српске Никола Барош рекао је да ће, захваљујући сарадњи са Универзитетом "Џонс Хопкинс", љекари из Српске већ данас током Међународног курса из области пластичне, реконструктивне и естетске хирургије у Бањалуци моћи да посредством видео-линка прате оперативне захвате из области реконструктивне и естетске хирургије.

"У Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци сутра ће се обавити и операције из области реконструктивне хирургије и то код двоје дјеце и једне дјевојке", навео је Барош, истичући да је сарадња са Универзитетом "Џонс Хопкинс" као и њиховом болницом која већ 21 годину важи за најбољу у САД представља велики искорак за пластично-реконструктивну хирургију у Српској.

Сарадња Републике Српске и Универзитета "Џонс Хопкинс" из САД почела је прошле године потписивањем Споразума о сарадњи између Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Одјељења пластичне и реконструктивне хирургије Медицинског факултета Универзитета "Џонс Хопкинс".

У оквиру споразума у наредном периоду и љекари из области пластичне и реконструктивне хирургије моћи ће да одлазе на усавршавање у САД, али и да љекари из САД дођу и прате оперативне захвате у Српској.