latinica  ћирилица
27/05/2016 |  08:57 ⇒ 17:45 | Аутор: СРНА

Американци већ кренули у копнену офанзиву на ИД? (ВИДЕО)

Припадници америчких специјалних снага су примјећени у сјеверном дијелу Сирије као припадници курдских милиција у борби против Исламске државе.
Амерички војник у Сирији - Фото: Screenshot
Амерички војник у СиријиФото: Screenshot

Како преносе свјетски медији, фотограф агенције Франс прес је фотографисао Американце који се боре у селу Фатиса, око 50 километара одаљеном од Раке, незваничне престонице џихадиста и главне мете како америчких, тако и руских ваздушних удара.

Курдске милиције на том подручју пружају подршку у копненој офанзиви Демократским снагама Сирије, а у оквиру њих ратују и амерички држављани, који не носе ознаке своје државе, већ су снимљени у курдским униформама.

 

 

Сиријска опозиција је кренула у офанзиву на Раку након тајне посјете америчког генерала Џозефа Вогела, који, као и званични Вашингтон, инсистира да су амерички војници тамо само да би “помогли и савјетовали локалне борце“.

Вашингтон пост је потврдио спекулације да се ради о Американцима и објавио да су они снимљени како рукују бацачем граната типа МК 47, који је специјализовано оружје америчких специјалних јединица.

 

 

Према фотографу агенције Франс прес, у селу Фатиса налази се више десетина америчких војника, а Бијела кућа је признала да на територији Сирије дјелује око 300 оперативаца.