latinica  ћирилица
27/05/2016 |  08:39 ⇒ 09:11 | Аутор: СРНА

Г7 - Подршка глобалном расту, бриге због Пјонгјанга, Русије и Кине

Лидери групе седам најразвијенијих индустријксих земаља обећали су данас да ће се залагати за снажан глобални раст и изразили бојазан поводом односа са Сјеверном Корејом и Русијом, као и због територијалних спорова са Кином у Јужном кинеском мору.

"Глобални раст остаје умјерен и испод потенцијала, док ризик од слабог раста и даље постоји. Глобални раст је наш ургентни приоритет", наводи се у декларацији усвојеној на крају дводневног самита Г7 у Јапану.

У документу на 32 странице даје се подршка политици тржишног одређивања курса валута и избјегавању њихове намјерне девалуације ради боље конкурентности.

Ово представља компромис између Јапана, који је пријетио да ће интервенисати и спријечити превелико јачање јена, и САД, које се противе таквим тржишним интервенцијама.

Г7 је обећала "снажнију и уравнотеженију" политику ради постизања "одрживог и избалансираног привредног раста", узимајући у обзир околности сваке земље, уз наставак улагања напора за свођење јавног дуга у одрживе оквире.

Јапански премијер Шинзо Абе указао је на потребу да фискална политика буде флексибилнија да би се одржао економски опоравак, а њемачки канцелар Ангела Меркел рекла је да је скептична у вези са повећањем јавних трошкова ради подстицања економског раста.

Г7 је указала на индустријску презасићеност свјетског тржишта, посебно у сегменту производње челика, и упозорила да то врши "структурни притисак са глобалним импликацијама".

Лидери су затражили од Сјеверне Кореје да у потпуности поштује резолуције Савјета безбједности УН и обустави нуклеарне тестове, лансирања ракета и остале "провокативне акције".

Група је осудила "нелегалну анексију" полуострва Крим од Украјине и запријетила "додатним рестриктивним мјерама" против Москве, али је напоменула да санкције могу бити укинуте уколико Русија спроведе претходне споразуме и поштује суверенитет Украјине.

Г7 је изразила забринутост поводом ситуације у Источном и Јужном кинеском мору, гдје Кина спроводи све одлучније акције у оквиру територијалних спорова са Јапаном и још неколико земаља југоисточне Азије.

Без помињања Пекинга, Г7 је поновила да је посвећена мирном рјешавању поморских спорова у поштовању слободе пловидбе и летова. Група је позвала државе да се уздрже од "једностраних потеза који могу да повећају тензије" и да рјешавају спорове мирним путем.

Г7 је саопштила да масовне миграције и имиграције представљају велики изазов и обећала да ће повећати глобалну помоћ ради покривања тренутних и средњорочних потреба избјеглица и расељених људи.

Излазак Британије из ЕУ представљао би ризик по гобални економски раст, наводи се у декларацији усвојеној на самиту лидера Г7, иако је њемачки канцелар Ангела Меркел рекла да није било дискусије о овој теми.

"Излазак Британије из ЕУ би преокренуо трендове ка јачању глобалне трговине и инвестиција, као и послова које оне креирају, и представљао би додатан озбиљан ризик по раст", наводи се у декларацији.

Такозвани "брексит" је један од ризичних фактора који нису економског поријекла, попут геополитичких сукоба, тероризма и мигрантске кризе.

Ово питање није званично било међу темама дводневног самита, али су британски званичници рекли да се надају да ће бити поменуто на маргинама.

Британска Влада раније је упозорила на озбиљне трошкове у случају евентуалног иступања из ЕУ.

Меркелова је изјавила данас да лидери нису дискутовали о "брекситу", али да постоји консензус да сви желе да Лондон остане у саставу Уније.

Међународни монетарни фонд раније је објавио да нема позитивних економских ефекета од иступања Британије из ЕУ, а Банка Енглеске је саопштила да би се догодио велики привредни пад, а можда и рецесија ако би се то десило.