latinica  ћирилица
27/05/2016 |  07:44 ⇒ 16:55 | Аутор: СРНА

ПСБиХ: Дом народа о Закону о Уставном суду БиХ

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ вратио је Уставноправној комисији овог дома на поновно разматрање Приједлог закона о Уставном суду БиХ и Приједлог закона о измјени Кривичног закона БиХ, које су предложили српски делегати у Дому народа. Данашња сједница Дома народа завршена је, а наредна би требало да буде одржана 16. јуна.
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

15.40 - Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић изјавио је данас у Сарајеву да банкарски сектор у БиХ није угрожен и да у Централној банци БиХ вјерују да ће и у наредном времену ситуација у овом сектору бити стабилна.
Обраћајући се Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, Софтић је истакао да пропаст двије банке у Републици Српској није угрозила банкарски сектор у БиХ јер се ради о двјема мањим банкама.

"Кад би било доведено у питање пословање великих системских банака, онда би то било опасно", рекао је Софтић.

Када су у питању кредити са клаузулом у швајцарским францима, Софтић је подсјетио да Централна банка БиХ с тим у вези нема законских надлежности.

Он је подсјетио да је једини задатак Централне банке БиХ очување монетарне, а потом и финансијске стабилност БиХ, док је супервизија рада банака у надлежности ентитета.

Софтић је истакао да је велики дио писма намјере за нови кредитни аранжман БиХ са ММФ-ом посвећен банкарском сектору.

Делегати у Дому народа Халид Гењац и Марио Караматић поставили су Софтићу питања у вези са банкарским сектором у оквиру расправе о извјештају о раду и финансијском извјештају Централне банке БиХ за прошлу годину.

Дом народа усвојио је оба ова извјештаја Централне банке БиХ.

Делегати нису усвојили Извјештај о реализацији планских докумената за 2015. годину и Извјештај о обављеној ревизији финансијског пословања БХРТ-а за 2015. годину.

Нису примљени к знању Финансијски план и планови програма БХРТ1 и БХТ1 за 2016. годину.

У расправи је Караматић оцијенио да је БиХ потребан нови закон о Јавном РТВ сервису.

"ОХР и високи представник су нам наметнули закон којим нико у БиХ није задовољан", истакао је Караматић и додао да су запослени у БХРТ-у колатерална штета високог представника у БиХ.

Караматић је навео да по Закону о потрошачима и Закону о облигацијама грађани у БиХ нису дужни плаћати услугу за коју нема закљученог уговора са испоручиоцем услуге, што је случај са БХРТ-ом.

Гењац сматра да питање за парламент БиХ, као оснивача БХРТ-а, није незаконито узимање новца од грађана за РТВ таксу, већ незаконито одбијање плаћања РТВ таксе, на шта је Караматић одговорио да он по закону не плаћа таксу.

Гењац је позвао Парламентарну скупштину БиХ да, као оснивач, помогне очување БХРТ-а.

Предсједавајући Дома народа Огњен Тадић сматра да се нешто мора промијенити на пословном плану БХРТ-а.

Делегати Дома народа нису усвојили Извјештај о раду Управног одбора Извозно-кредитне агенције БиХ.

Данашња сједница Дома народа завршена је, а наредна би требало да буде одржана 16. јуна.

12.45- Дом народа Парламентарне скупштине БиХ данас је, након што је то 24. маја урадио и Представнички дом, усвојио Резолуцију о неприхватању изградње складишта и одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори, у Хрватској, у непосредној близини границе са БиХ.

У Резолуцији је истакнуто противљење Парламентарне скупштине БиХ изградњи складишта и одлагалишта радиоактивног отпада, искоришћених извора и истрошеног нуклеарног горива и активностима у вези са изградњом складишта и одлагалишта на Трговској гори, у општини Двор.

Парламентарна скупштина, наводи се у Резолуцији, одлучна је да о овом питању, посредством надлежних органа, инсистира на пуној заштити која БиХ припада по правилима и нормама међународног права, посебно коришћењу правне заштите у складу са међународним конвенцијама и стандардима.

Дом народа није подржао Извјештај о раду Привремене заједничке комисије оба дома Парламентарне скуупштине БиХ за преиспитивање рада Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ.

12:19 - Дом народа Парламентарне скупштине БиХ вратио је Уставноправној комисији овог дома на поновно разматрање Приједлог закона о Уставном суду БиХ и Приједлог закона о измјени Кривичног закона БиХ, које су предложили српски делегати у Дому народа. Уставноправна комисија Дома народа још у фебруару је дала мишљење да су предложени закони усклађени са уставом и правним системом БиХ, али, гласовима посланика из хрватског и бошачког народа, није подржала њихове принципе.

Приједлогом закона о Уставном суду БиХ предвиђа се да стране судије у Уставном суду уступе мјеста домаћим, а Приједлогом закона о измјени Кривичног закона БиХ тражи се брисање одредбе која се односи на правно санкционисање у случају неизвршавања коначних одлука Уставног и Суда БиХ. У Дому народа данас није било расправе о предложеним законима.

Представнички дом одбацио је оба законска приједлога чије су усвајање иницирали представници Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ након што је Уставни суд БиХ гласовима бошњачких и страних судија донио одлуку да обиљежавање Дана Републике Српске 9. јануара није у складу са Уставом.

12:03 - Делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ вратили су Уставноправној комисији овог дома на поновно разматрање Приједлог закона о омбудсмену за људска права. Претходно је ова комисија дала негативно мишљење на предложени закон.

Дом народа усвојио је у првом читању Приједлог закона о контроли спољнотрговинског промета двојне намјене и Приједлог закона о контроли спољнотрговинског промета оружја, војне опреме и робе посебне намјене.

Делегати нису подржали Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Правобранилаштву БиХ, који је разматран у првом читању, а који је добио и негативно мишљење Уставноправне комисије овог дома.

11:50 - Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је по хитном поступку Закон о измјенама и допунама Закона о финансирању политичких странака, којим су испоштоване препоруке Групе Савјета Европе за борбу против корупције /ГРЕКО/ у вези са повећањем транспарентности финансирања политичких партија.
Усвојеним измјенама и допунама забрањује се финансирање политичких партија путем банкарских кредита и прописује обавеза политичких партија да у своје финансијске извјештаје укључе све користи остварене активностима субјеката који су на било који начин повезани са њима или су под њиховом контролом, што за циљ има повећање транспарентности финансијских извјештаја.

Делегати су усвојили и Закон о измјенама и допунама Закона о управном поступку, а с обзиром на то да је овај закон у Представничком дому усвојен у различитом тексту, формирана је радна група за усаглашавање текста закона.

11:33 - Дом народа Парламентарне скупштине БиХ данас је у Сарајеву по хитном поступку усвојио Закон о допуни Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ.
Усвојеном допуном Комисији за одлучивање о сукобу интереса омогућава се да на својим актима користи печат Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ.

Делегати су одбацили захтјев хрватског делегата Марија Караматића за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о допуни Закона о служби у Оружаним снагама БиХ, који предвиђа одлазак у пензију припадника Оружаних снага БиХ који су у рату провели најмање три године и имају 20 година пензијског стажа.

Овај законски приједлог упућен је у редовну процедуру.

Одбијен је и захтјев Колегијума Дома народа за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјени и допуни Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, који ће, такође, бити разматран у редовној процедури.

11:00 - Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић /СНСД/, Драгутин Родић /ДНС/ и Сифет Поџић /ДФ/ остали су данас ускраћени за одговоре на делегатска питања јер сједници Дома народа не присуствују ни предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, ни замјеник предсједавајућег Вјекослав Беванда, који су на службеном путу.
"Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Мирко Шаровић присуствује сједници, али он нема овлашћења од предсједавајућег Звиздића да одговара на делегатска питања", саопштио је предсједавајући Дома народа Огњен Тадић /СДС/.

Делегат Љиља Зовко /ХДЗ/ поставила је питања зашто Министарство цивилних послова БиХ не исплаћује накнаде за 17 заслужених спортиста У БиХ, колико је износила накнада за те спортисте од 2010. до 2016. године на годишњем нивоу, те колико је исплаћено накнада и колико је било исплата путем судских пресуда, укључујући камате и судске трошкове.

Министар цивилних послова у БиХ Адил Османовић рекао је да је Правилник о категоризацији спортиста БиХ донесен 18. децембра 2008. години, али да је због новонасталих промјена и околности у БиХ морало доћи до његове измјене, која је још у току, тако да наведене исплате нису могле да буду реализоване.

10:39 - На дневном реду је и Приједлог закона о измјени Кривичног закона БиХ, којим је предвиђено да се из овог закона бришу одредбе које се односе на правно санкционисање у случају неизвршавања коначних одлука Уставног и Суда БиХ.

Приједлог закона о Уставном суду и Приједлог закона о измјени Кривичног закона БиХ, чији су предлагачи српски делегати у Дому народа, још у фебруару добили су негативно мишљење Уставноправне комисије, јер су бошњачки и хрватски чланови комисије били против принципа предложених закона.

Претходно је Представнички дом одбацио оба законска приједлога чије су усвајање иницирали представници Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ након што је Уставни суд гласовима бошњачких и страних судија донио одлуку да обиљежавање Дана Републике Српске 9. јануара није у складу са Уставом.

На дневном реду је и захтјев хрватског делегата Марија Караматића за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о допуни Закона о служби у Оружаним снагама БиХ, који предвиђа одлазак у пензију припадника Оружаних снага БиХ који су у рату провели најмање три године и имају 20 година пензионог стажа.

Пред делегатима ће се наћи и приједлози закона о измјенама и допунама Закона о управном поступку, те Закона о радном времену, обавезним одморима мобилних радника и уређајима за евидентирање у друмском превозу, које је предложио Савјет министара.

На дневном реду су и извјештаји више институција БиХ о раду у прошлој години.

Почетак сједнице резервисан је за делегатска питања.