latinica  ћирилица
26/05/2016 |  18:42 | Аутор: Б92

Зимбабве: Амнестирано двије хиљаде затвореника

Власти Зимбабвеа амнестирале су око 2.000 затвореника због претрпаности затвора, пренијели су медији у тој земљи.
Затвор - Фото: илустрација
ЗатворФото: илустрација

Ослобођени су сви затвореници који имају најмање 18 година и жене, изузев двојице осуђених на доживотну робију, пише зимбабвеански дневни лист Хералд.

"Осуђеници морају да схвате да одлука о амнестији не значи да су ослобођени обавезе поштовања закона ове земље", рекла је званичница службе за извршење кривичних санкција Присила Мтембо.

Амнестијом су обухваћени и затвореници чија је казна при крају, они који су осуђени на најмање три године затвора и особе које су издржале најмање четвртину казне, али се одлука не односи на осуђене за убиство, издају земље, силовање и разбојништво.

Мтембо је навела да је 46 затвора у земљи претрпано и да ће одлука о амнестији омогућити растерећење затворских капацитета и побољшање услова за оне који су и даље иза решетака.

Процјењује се да затворска популација у тој афричкој земљи, којом већ 36 година чврстом руком управља Роберт Мугабе, броји око 20.000 људи.

Најмање три осуђеника убијена су прошле године у пуцњави током побуне због глади у добро чуваном затвору Чикуруби у предграђу главног града Харареа.

Према извјештају Парламента, више од 100 затвореника у Зимбабвеу умрло је 2013. године од посљедица глади и болести.