latinica  ћирилица
26/05/2016 |  18:36 ⇒ 18:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Нове тензије на релацији Будимпешта - Беч

Мађарска влада изразила је данас запрепашћење изјавом аустријског канцелара Кристијана Керна и позвала је отправника послова Амбасаде Аустрије у Будимпешти у Министарство унутрашњих послова те земље.
Мађарска - Аустрија - Фото: илустрација
Мађарска - АустријаФото: илустрација

Керн је, у уторак, послије сједнице владе, у вези високог удјела гласова за кандидата Слободарске партије Аустрије Норберта Хофера на предсједничким изборима, упозорио на опасност потраге за ауторитарним рјешењима у политици према избјеглицама.

“Мислити да се проблем може уклонити чаробним штапићем, тиме што се ствара привидан утисак да реформе значе претварати Аустрију у ауторитарну државу је илузија. Ни господин Орбан не може пожељети да избјеглице телепортује, као што видимо на основу новог развоја“, подвукао је нови канцелар.

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто је одговорио да је став Беча у опхођењу према избјеглицама заснован на фрустрацијама.

“Вјеровати да промјена канцелара води ка промјени политичке културе је илузија“, поручио је он.

Министарство спољних послова Аустрије саопштило је да је канцелар погрешно цитиран и да је то пренесено мађарској страни, тако да се полази од тога да је ствар ријешена.