latinica  ћирилица
26/05/2016 |  18:31 ⇒ 18:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Широм Француске сукоби полиције и маскираних демонстраната (ВИДЕО)

У Паризу и другим француским градовима су данас избили нереди током демонстрација против планираних реформи закона о раду, јавили су француски медији.
Нереди у Француској - Фото: Screenshot/YouTube
Нереди у ФранцускојФото: Screenshot/YouTube

У Паризу су маскирани демонстранти бацали стаклене боце на полицајце, који су одговорили сузавцем, а полиција је привела девет особа, јавила је агенција АФП.

Изгредници су били међу стотињак људи који су се одвојили од главне поворке демонстраната и почели да разбијају прозоре на околним радњама и на паркираним аутомобилима на улици, рекао је извјештач француске агенције.

У Бордоу, на југу Француске, стотињак људи је извршило напад на полицијску станицу, бацајући на њу различите предмете, а оштећено је и једно полицијско возило.

У Нанту, на западу земље, демонстранти су разбијали прозоре банака, а полиција је реаговала испаливши сузавац.

Широм Француске су за данас најављени још оштрији штрајкови, протести и блокаде него протеклих дана због спорног закона о раду, а синдикалци су у граду Авру још од раног јутра палили гуме и блокирали главни мост.

На хиљаде лучких радника у Авру блокирало је један од главних нафтних терминала у Француској и нагрнуло на трг испред градске скупштине, бацајући димне бомбе у знак протеста због предложених реформи у домену рада.

Радници су активирали димне бомбе разних боја, а неке су бацали у фонтане, изазивајући огромне водоскоке, преноси агенција АП.

Француски премијер Мануел Валс рекао је јутрос да спорне реформе у домену рада неће бити повучене, али да су могуће измјене тих реформи "на боље", мада није прецизирао у чему би се састојале евентуалне измјене.

Реформе, у виду новог закона о раду који предвиђа продужење сада 35-часовне радне недјеље и лакше отпуштање запослених, већ недјељама изазивају протесте и талас штрајкова у Француској.