latinica  ћирилица
26/05/2016 |  18:06 | Аутор: СРНА

Међународна посматрачка мисија - Финализовати и објавити резултате пописа

Међународна посматрачка мисија апеловала је да Агенција за статистику БиХ и ентитетски статистички заводи финализују рад на попису у складу са међународним препорукама, с обзиром на то да је прошло више од двије године откако су прикупљени подаци о становништву БиХ.
Попис - Фото: РТРС
ПописФото: РТРС

"Правовремена објава резултата пописа од кључне је важности, с обзиром на релевантност пописних података за планирање и израду политика у БиХ. ИМО, чији је задатак да прати цијели процес од припрема до објаве резултата, може да преиспита своје учешће у попису у БиХ у случају знатне одгоде објаве резултата, што би се одразило и на њихову релевантност", саопштено је из Делегације ЕУ.

Након недавне одуке Агенције за статистику БиХ да усвоји програм обраде података пописа, представници ИМО-а су се састали са представницима власти, укључујући министра цивилних послова Адила Османовића као координатора за попис, и са статистичким институцијама.

У саопштењу је наведено да су представници ИМО-а разговарали о спровођењу усвојеног програма обраде података и даљим корацима ка објављивању коначних резултата.

"ИМО, којим предсједава директор при Канцеларији за статистику Европске комисије Питер Еверерс, који је задужен за сарадњу у области статистике са земљама проширења, поздравио је одлуку о програму обраде података која је донесена након више од двије године од спровођења пописа", пише у саопштењу.

Усвојена методологија је у складу са препорукама ИМО-а, укључујући препоруке које се тичу резидентног становништва, додаје се у саопштењу.

ИМО је први пут разматрао препоруке о томе како се одређује резидентно становништво крајем 2014. године, на основу међународних препорука о пописима становништва и домаћинстава.

"У Европском статистичком систему, улога шефа државне статистичке институције у доношењу одлука о методологији заснива се на принципу професионалне независности главног статистичара и гарантована је Кодексом праксе европске статистике и регулативом о Европској статистици", истичу у саопштењу.

ИМО охрабрује све учеснике у процесу да пруже подршку која је потребна да овај принцип буде спроведен и да се у потпуности поштује принцип тајности података кроз остатак процеса, док је "цурење" статистичких података који нису коначни, неприхватљиво.

Због тога што коначни резултати још нису објављени, коначна оцјена ИМО-а ће услиједити само након објаве резултата.

У вези са Законом о попису и одредбом да резултати буду објављени до 1. јула, ИМО предлаже статистичким институцијама да планирају и дефинишу преостале потребне кораке, укључујући детаље објаве резултата пописа.

ИМО охрабрује статистичке институције да објаве прву публикацију, која укључује основне варијабле за резидентно становништво, без значајних одлагања.