latinica  ћирилица
26/05/2016 |  17:27 ⇒ 27/05/2016 | 11:15 | Аутор: РТРС

Продаја рудника Љубија главна тема ван скупштинских клупа (ВИДЕО)

Приједлог одлуке о давању сагласности на одлуку Владе о продаји 65 одсто акција основног капитала Рудника жељезне руде "Љубија", Приједор, биће разматране у наставку дванаесте редовне сједнице, због чега је опозиција негодовала. Тврде да се са расправом одуговлачи јер нема сагласности унутар владајуће коалиције, што је СНСД демантовао. Влади Српске дали су рок од пет дана да повуче одлуку из скупштинске процедуре. Не учини ли то, најављују протесте у Приједору.
Народна Скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна Скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

За посланике опозиције ово је, тврде, трећи покушај незаконите приватизације Рудника Љубија јер се, како кажу, капитал вриједан 104 милиона продаје за упола мање новца. Israeli Investment Group коју је Влада изабрала за купца, за њих је анонимна компанија, основана само да би купила рудник. Зато већ данас поручују да неће подржати одлуку, а Влади дају ултиматум од пет дана да је повуку.

“У Приједору ће бити протести, јер је ово срамна одлука. Потпуно неприхватљива", рекао је драган Чавић из НДП-а.

За опозицију је приједлог одлуке у којој је наведено да Israeli Investment Group за куповину акција нуди 53 милиона марака, да планира 60 милиона уложити у наредне три године, да ће задржати постојећи број радника и додатно, кроз три године запослити најмање још 300 радника, требало да буде предмет јавне расправе. Овако су, тврде, посланици доведени пред свршен чин.

Осим на ходнику, продају рудника, посланици опозиције покушали су и у сали да, ипак, ставе на дневни ред у расправи о безбједности саобраћаја. И то тврдећи да су дискусије о безбједности куповина времена јер је, како кажу, пут ка продаји РЖР угрожен.

Овакве наводе из СНСД-а демантују. Опозиција је ту да критикује, али, кажу, ово је значајна тачка за коју нису довољна два часа расправе, већ цјелодневно засједање.

"Радили смо у складу са терминима и нисмо жељели да начнемо расправу па да настављамо након десетак дана”, став је Радована Вишковића из СНСД-а.

И то што су радници рудника изнијели своје дилеме и затражили још времена, јер сматрају да Митал мора имати значајнију улогу у процесу приватизације, за СНСД је добар разлог да ова тема, данас, не буде на дневном реду. Вишковић је додао да ће ДНС подржати приватизацију чим буду отклоњене недоумице.

"ДНС је из Приједора, и Марко Павић, жели најбољу могућу приватизацију", нагласио је Вишковић.

Жели је и опозиција. Бар тако тврде. Министра унутрашњих послова позивају да се позабави записником о састанку у октобру прошле године у Бечу, на којем су представници ресорних министарстава, града Приједора и Арцелор Митала разговарали о продаји већинског пакета акција Рудника Љубија.