latinica  ћирилица
26/05/2016 |  16:48 ⇒ 19:48 | Аутор: СРНА

СДС Прњавор: Оптужбе против одборника ПДП-а

Општински одбор Српске демократске странке Прњавор саопштио је данас да посједује документе и сазнања који свједоче о, како наводе, нечасним поступцима и криминалним радњама у отаџбинском рату одборника ПДП-а у Скупштини општине Прњавор и некадашњег предсједника локалне скупштине Бране Жунића.
Општински одбор СДС Прњавор на конференцији за новинаре - Фото: СРНА
Општински одбор СДС Прњавор на конференцији за новинареФото: СРНА

У саопштењу се прецизира да се "Жунић током протеклог рата нечасно понио према ратним војним заробљеницима и њиховим породицама, те да је са пунцем Стефаном Мирецкејевим учествовао у покушају разбојничке уцјене, што је као такво окарактерисао и њемачки суд у Штутгарту, пред којим је вођен поступак 1995. године".

Брано Жунић

"У образложењу пресуде господину Мирецкеју јасно се наводи да је Брано Жунић у фебруару и марту 1994. године звао породице људи који су били затворени и њему доступни, те да је тражио новчану изнуду од укупно 30.000 њемачких марака да они не би били злостављани, мучени и убијени. Поред овога, Жунић је пријетио и њиховим породицама у Њемачкој. Као епилог свега дошло је до Жунићевог хапшења 2009. године", тврде из ОО СДС Прњавор.

У саопштењу се додаје да је Жунић на саслушању у Штутгарту 23. марта 2009. године признао учешће у овом дјелу, те да је као оправдање навео да је као полухрват био изложен притисцима и да је све учинио по наговору или присили свог надређеног Душка Зорића, борца ВРС.

"Да су ово безочне лажи доказује чињеница да је Душко Зорић погинуо у августу 1993. године, више од пола године прије Жунићевих уцјена", тврде у прњаворском СДС-у, за шта су као доказ новинарима предочили извод из матичне књиге умрлих.

ОО СДС најавио је да ће затражити одржавање посебне сједнице Скупштине општине Прњавор, да се јавним саопштењем огласи општинска Борачка организација због блаћења имена погинулог борца и ВРС, те да истражни органи Републике Српске и БиХ проведу опсежну истрагу о овом случају.

"Од руководства ПДП-а тражи се да са функције предсједника ОО те странке у Прњавору смијени Жунића како се не би нарушавао углед Савеза за промјене, а од Жунића да поднесе личну оставку", наведено је у саопштењу.

Одговарајући на оптужбе из СДС-а Жунић је изјавио Срни да је ријеч о "политичком циркусу" и да је мотив свега његово неутралисање и дисквалификација због изостанка подршке садашњем начелнику општине Синиши Гатарићу за још један мандат.

"Мислим да имам обавезу да указујем на злоупотребе из буџета, нисам поборник и заговорник политике коју је СДС проводила протекле четири године, због чега сам им постао `трн у оку`", каже Жунић.

Он је истакао да од надлежних државних органа има увјерења да се против њега не води кривични поступак и да није осуђиван.

"Људима из СДС-а бих поручио да ћемо се видјети на суду, гдје ће имати прилику да изнесу све аргументе које имају против ових докумената које посједујем", рекао је Жунић.