latinica  ћирилица
26/05/2016 |  15:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Вулин: Брине што Хаг ћути о наводном тровању Милошевића

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин рекао је да га брине изостанак реакције Хага о наводном Милошевићевом тровању.
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

Некадашња портпаролка тужилаштва у Хагу Флоренс Артман је рекла да се Милошевић сам тровао лијеком "рифампицин" с циљем да погорша себи стање да би био пуштен да се брани са слободе, а онда побјегао за Русију.

"Не брине ме госпођа Флоренс Артман, од ње смо то и очекивали. Она уосталом мора да пере своју биографију због учешћа у свему што се дешавало у то вријеме, али ме брине то што Хашки трибунал ћути" рекао је Вулин новинарима у Власотинцу.

Министар се запитао зашто Артман није позвана да одговара за непоштовање суда на пример, јер "рећи тако нешто то значи да у том суду може да унесе ко шта хоће, и ради ко шта хоће". "Јел могуће то у једном суду? Па ако није могуће, а није могуће, онда би морао да одговара за непоштовање суда", додао је Вулин .

Вулин је примјетио да Хаг реагује за много мање непоштовање и много блаже изјаве наших држављана и "мало па мало зову и траже изручење". "Брине ме да то није припрема за неке друге и оправдање за неке друге смрти и оправдање да неко други сутра ако, далеко било, умре, да се каже па то је он у суштини сам тражио, можда је и хтио да се убије.

До сада је та селективна смрт увијек погађала оптуженике из редова српског народа, ниједног другог", изјавио је Вулин. Зато су, како је напоменуо, такве изјаве и забрињавајуће и опасне. "Да је Артман тако нешто рекла за било ког другог хашког оптуженика и посебно неке друге нације, ми би већ данас слушали критике из цијелог свијета, како је то што говори срамота, како повређује достојанство људи, како не можете тако нешто да говорите", додао је Вулин.

Али, како наводи, с обзиром на то да је говорила о Милошевићу и о једном Србину, нема осуда. "Сасвим је у реду бацити блато на некога и сасвим је у реду рећи нешто што је потпуна лаж, у најмању руку потпуно непровјерено", рекао је Вулин.