latinica  ћирилица
26/05/2016 |  15:27 ⇒ 15:39 | Аутор: Агенције

Пронађена мумија стара 3.800 година (ФОТО)

Археолози су открили 3.800 година стару мумију за коју вјерују да припада једној од најважнијих фигура у историји египатске цивилизације.
Пирамиде - Фото: Screenshot/YouTube
ПирамидеФото: Screenshot/YouTube

Археолози су открили мумију у гробници Кубет ел-Хава на југоистоку Египта, за коју вјерују да припада египатској племкињи званој 'Лејди Сатјени', једној од кључних фигура у Средњем египатском краљевству.

Тијело је у изузетно добром стању, умотано у платно и положено унутар два дрвена сандука, пише "news.discovery.com."

“Ово откриће је од историјског значаја јер је Сатјени једна од најважнијих фигура у Средњем египатском краљевству. Она је мајка Хекаиба Трећег и Амени-Сенба - двојице највиших званичника за вријеме владавине Аменемхата Трећег, посљедњег великог фараона Средњег краљевства“, изјавио је доктор Махмуд Афифи, директор сектора древне египатске археологије египатског Министарства антиквитета.

Афифи је истакао да је унутрашњи дрвени сандук у којем је мумија пронађена у тако добром стању да ће научници моћи да кажу које је године посјечено дрво које се користило за његову израду.

Осим тога, пронађени су и остаци погребне маске која покрива лице мумије. Израђена је од слојева платна или папируса прекривених гипсом.

"Лејди Сатјени је била кључна фигура локалне династије", рекао је доктор Алехандро Хименез-Серано, научник на Универзитету Хаен у Шпанији. 

"Била је ћерка номарха Саренпута Другог и након смрти мушких чланова породице била је јединствени носилац пава династије у покрајини Елефантина", додао је.

Номарси су били полуфеудални владари у староегипатским покрајинама. Археолози још покушавају да сложе слагалицу у вези са родословљем у покрајини Елефантина, па се надају да ће им откриће мумије Сатјени бити од велике помоћи.

Њена породица је владала провинцијом око 1800 година прије Христа и била је рангирана врло високо - одмах након породице самог фараона. Археолошки тим ради на некрополису Кубет ел-Хава од 2008. године и од тада је открио многе нетакнуте гробнице, укључујући и гробницу Хекаиба Трећег, сина Лејди Сатјени.