latinica  ћирилица
26/05/2016 |  15:22 | Аутор: СРНА

РАК БиХ: Консултације о моделу ребаланса цијена говорних телефонских услуга

Регулаторна агенција за комуникације БиХ упутила је на јавне консултације Нацрт правила 67/2012 о моделу ребаланса цијена говорних телефонских услуга у БиХ.
РАК БиХ - Фото: РТРС
РАК БиХФото: РТРС

Из РАК-а је саопштено да је Агенција, с циљем заштите интереса крајњих корисника и јачања конкуренције, извршила измјене и допуне Правила 67/2012 о моделу ребаланса цијена говорних телефонских услуга у БиХ, те Нацрт правила упутила у јавне консултације.

Нацрт правила 67/2012 о моделу ребаланса цијена говорних телефонских услуга у БиХ односи се на укидање дефинисања више различитих зона унутар националног саобраћаја чиме ће бити укинут дискриминаторски однос према свим крајњим корисницима.

Нацрт Правила садржи и измјену која се односи на горњу граничну цијену за позиве.

Тренутно је на снази одредба која даје могућност оператерима да успоставе граничну цијену између фиксне и мобилне мреже истог оператера, али не и за позиве из фиксне мреже према другим мобилним мрежама, па су оператери могли да примјењују изузетно високе цијене.

Цијена за позиве између фиксне и мобилне мреже истог оператора биле су ниже од 43 до 52,8 одсто у односу на цијене за позиве између фиксне мреже оператера са значајном тржишном снагом и мобилних мрежа других оператера.

Измјена обавезује телеком оператере да успоставе и граничну цијену за позиве из фиксне мреже према другим мобилним мрежама.

Јавне консултације на Нацрт Правила 67/2012 отворене су до 7. јуна.