latinica  ћирилица
26/05/2016 |  14:50 ⇒ 14:53 | Аутор: Агенције

Опроштај од Бате Живојиновића

Велимир Бата Живојиновић сахрањен је у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу.
Сахрана Бате Живојиновића   (Фото:Rajko Ristić / RAS Srbija) -
Сахрана Бате Живојиновића (Фото:Rajko Ristić / RAS Srbija)

Претходно је одржана комеморацијау Скупштини Београда. Од легендарног југословенског и српског глумца опростиле су се његове колеге, описујући Живојиновићеву каријеру као недостижну и неупоредиву.

На комеморацији, којој је присуствовала и породица покојног глумца, од Бате Живојиновића опростили су се и бројни министри Владе Србије, градски функционери и јавне личности.

Након минута ћутања, услиједило је подсјећање на богат стваралачки опус Бате Живојиноваћа, уз оцјену да је својим улогама "себи обезбиједио вјечни живот".

Бивши директор Југословенске кинотеке, Радослав Зеленовић, истакао је да је Живојиновић одиграо више од 300 улога у филмовима и ТВ серијама и да су се сви питали како је то успијевао да постигне.

"Бата је снимао више од 10 филмова годишње у свим републикама бивше Југославије и на језицима свих наших народа и народности", казао је Зеленовић.

Он је подсјетио и на мање познату чињеницу да је Бата Живојиновић на почетку каријере одиграо и бројне улоге у Београдском драмском позоришту и да је тада позориште стављао испред филма.

Филмски критичар, Божидар Зечевић, оцијенио је да је величина талента Бате Живојиновића била таква да је свака улога коју одигра, без обзира на њену величину, била главна, па макар имала и само једну реченицу.

"Он је свјесно пренебрегао велику свјетску каријеру која му се нудила", казао је Зечевић и истакао да је ријеч о највећем глумцу у српској и југословенској кинематографији од када она постоји.

Од Бате Живојиновића опростио се и његов пријатељ из из дјтињства, позоришни редитељ Страхиња Родић. Бата и он су заједно похађали државну глумачку школу у Новом Саду, а касније и заједно полагали пријемни на Академији драмских умјетности - Бата се одлучио за глуму, а он за режију.

"Једна од великих жеља, због које је, између осталог и одлучио да упише глуму, била је да игра у вестернима. Бата је то и остварио у бројним европским филмским продукцијама", подсјетио је Родић.

У име глумаца од Бате Живојиновића се опростио Лазар Ристовски, који га је описао као "филмског витеза" и "вјечитог дечака".

"Тај вјечити дјечак био је и велики професионалац, који је свима желио да помогне, и редитељима, и глумцима, и статистима", рекао је Ристовски.

Он је испричао и анегдоту када је Живојиновић након 50 покушаја да се сними једна сцена у којој је требало да добије шамар статисту замолио да га не штеди, него да га "удари као непријатеља, па да заврше то мучење".