latinica  ћирилица
26/05/2016 |  13:15 ⇒ 13:18 | Аутор: РТРС

Хрватска: Излази ли ХДЗ из Владе ?

Хрватска демократска заједница озбиљно размишља о изласку из Владе, пишу хрватски медији потивајући се на поуздане изворе. На кризном састанку водећих чланова ХДЗ-а, који се, по наводима Телеграмових извора, одржао јутрос, закључено је да је излазак из Владе једини излаз из тренутне политичке кризе.

“Влада не функционише, експеримент није успио, Мост нас уцјењује и ово је једина опција у којем ХДЗ остаје поштен према својим бирачима”, појаснио је извор из ове странке.

Односи коалиционих партнера унутар владајуће коалиције урушили су се након објављивања уговора између Ане Карамарко, супруге предсједника ХДЗ-а и првог потпредсједника Владе Томислава Карамарка, и Јозе Петровића, кључног консултанта и лобисте мађарског МОЛ-а у Хрватској.

Потврде још увијек нема

Заступници Моста јавно су почели најављивати гласање за опозив Карамарка из Владе, што би био недопустив политички ударац за предсједника ХДЗ-а и странку. С гласовима заступника Моста опозициони СДП вјероватно би успио да скупи већину за опозив Томислава Карамарка.

Једини реални излазак за Карамарка и ХДЗ, осим покушаја договора с Мостом, јесте излазак из Владе. Телеграм је информацију о данашњем састанку и закључку ХДЗ-а добио из врло поузданих извора, али потврде информације за сада још увијек нема.

(Телеграм.хр)