latinica  ћирилица
26/05/2016 |  13:07 | Аутор: СРНА

Ирак: Од почетка офанзиве из града избјегло 800 људи

Око 800 људи је успјело да побјегне из Фалуџе од како су ирачке снаге покренуле велику офанзиву да поврате контролу над овим градом, саопштиле су данас УН.
Ирак (фото: © Фото: Youtube/Ruptly TV) -
Ирак (фото: © Фото: Youtube/Ruptly TV)

Хуманитарни координатор УН за Ирак Лиза Гранде изјавила је да су људи који су успјели да напусте Фалуџу, а коју су окупирали припадници "Исламске државе", пријавили тешке животне услове у овом граду.

"Примамо узнемирујуће извјештаје о цивилима који се налазе у Фалуџи, а који желе да побјегну на сигурно, али нису у могућности", додаје се у саопштењу УН.

У истом саопштењу се додаје да је од 22. маја само 800 особа успјело да побјегне из овог града, и то углавном из околних подручја, преноси АФП и додаје да су највећем ризику изложени људи који живе у центру града јер су практично спријечени да побјегну.

Гранде је изјавила да су залихе хране у Фалуџи ограничене и строго контролисане, те да су залихе лијекова такође потрошене и многе породице немају избора осим да користе прљаве, несигурне изворе воде.

УН и друге хуманитарне агенције нису биле у могућности да испоруче велики део расположиве хуманитарне помоћи због недостатка приступа од почетка офанзиве 22. до 23. маја.

Фалуџа се налази 50 километара западно од Багдада.

Хуманитарни коридори о чијем успостављању се разговарало са ирачким властима, највећим дијелом до сада нису остварени.