latinica  ћирилица
26/05/2016 |  12:00 ⇒ 12:10 | Аутор: РТРС

Бањалука: Змија има, али не више него претходних година

Бањалучани се протеклих дана жале да је на подручју града уочен велики број змија. Неки тврде да су виђали и отровнице.
Змије - Фото: илустрација
ЗмијеФото: илустрација

"Појава већег броја змија током маја је сасвим уобичајена и ове године не биљежимо никаква одступања у односу на претходне године", каже Горан Шукало биолог-херпетолог са бањалучког Природно-математичког факултета.

"Змије се у ово доба године паре, више се крећу и постају уочљивије. Али, то нема везе са њиховом повећаном бројношћу".

Шукало објашњава да  на ширем бањалучком подручју своје станиште има пет врста змија, од који је једино поскок отровница, али је и он више склон да живи у кањонима, па га у урбаним подручјима нема. Шарка се скрива на већим надморским висинама.

"Грађани често замијене смукуљицу са шарком, јер су сличне боје и изгледа, а уколико је нападнута брани се и стиче се утисак агресивности. Поред ње појављује се и рибарица, најчешће крај воде и она је, такође, потпуно безопасна. У урбаним подручјима може се видјети смук, који може да нарасте више од метра. Ради се о веома корисној змији која уништава глодаре и не прдставља никакву опасност, јер ни она није отровница", каже Шукало.

Шарка, која је опасна отровница ријетко се среће у урбаним подручјима, јер је њено станиште углавном изнад 1200 метара надморске висине.