latinica  ћирилица
26/05/2016 |  10:44 ⇒ 19:47 | Аутор: Вечерње новости

Убице војника ЈНА у Хрватској и БиХ морају пред лице правде!

Удружење бораца ратова од 1990. предало Специјалном тужиоцу доказе о злочинима над војницима ЈНА. Траже изузеће заменице тужиоца Лидије Вукчевић због "Лоре 3"
Испраћај посмртних остатака црногорских резервиста у ЈНА - Фото: Novosti.rs
Испраћај посмртних остатака црногорских резервиста у ЈНАФото: Novosti.rs

Поводом 24. године од ратног злочина над 14 припадника ЈНА из никшићко-шавничке групе, који су починили припадници Војне полиције Хрватске у Војно-истражном центру "Лора", код Сплита, и припадници хрватских оружаних формација у Дувну и Херцеговини, у априлу и мају 1992, Удружење бораца ратова од 1990. Црне Горе обратило се главном специјалном државном тужиоцу, Миливоју Катнићу. Од њега захтијевају информацију о резултатима сарадње Врховног државног тужилаштва Црне Горе и Тужилаштва Хрватске у процесуирању овог ратног злочина, под ознаком "Лора 3".


- Пре десет година Врховни државни тужилац Црне Горе, Весна Меденица, и главни државни одвјетник Републике Хрватске Младен Бајић потписали су у Будви Споразум о сарадњи и гоњењу починилаца кривичних дејла ратних злочина, чија је примјена ограничена искључиво на ратне злочине који су почињени на подручју Хрватске, односно према њеним држављанима, а чији починиоци имају пребивалиште или држављанство Црне Горе. Тим једностраним споразумом, који је продукт политичког договора Стјепана Месића и Мила Ђукановића, да се кривица за ратна дешавања деведесетих пребаци на ЈНА и Србију, скоро двије и по деценије, због нечињења тужилаштва, дискриминишу се црногорске жртве ратних злочина хрватских оружаних снага, попут припадника никшићко-шавничке групе - упозорио је Радан Николић, предсједник црногорског Удружења бораца ратова од 1990. - По недавним изјавама Ивице Станковића и Миливоја Катнића, у Специјалном државном тужилаштву је формирано седам предмета, који се односе на кривична дјела ратног злочина за која се сумњиче црногорски држављани, а који се већином односе на "преглед старих предмета" у случајевима "Морињ", "Калуђерски лаз", "Буковица" и "Депортација".

Борци последњих ратова питају двојицу високих функционера тужилаштава, шта је са ратним злочином у случају "Лора 3" и тврдњом Жупанијског тужилаштва у Сплиту, од 17. децембра 2011, да је "затражено криминалистичко истраживање због сумњи на смртно страдавање групе заробљеника припадника тзв. 'никшићко-шавничке групе', који су доведени у војни затвор у 'Лори', где су били злостављани?"

- Поразна је чињеница да од многих ратних злочина, које су деведесетих починили припадници паравојних оружаних формација Хрватске над припадницима ЈНА и цивилима из Црне Горе, није покренута истрага ни у једном случају, те да нема показатеља да нова стратегија ВДТ у истраживању ратних злочина, у сарадањи са државним тужилаштвима Хрватске и БиХ, подразумијева и обезбјеђује једнако чињење и третман за све злочине и све жртве - тврди Николић. - Од Катнића очекујемо конкретна чињења у виду иницирања измене хрватско-црногорског споразума о гоњењу ратних злочинаца, који препознаје само хрватске жртве и црногорске ратне злочинце, а не и обратно, као и изузеће његове замјенице Лидије Вукчевић из предмета ратног злочина над припадницима никшићко-шавничке групе, због неконтактирања Жупанијског државног одвјетништва у Сплиту ради прецизне информације о резултатима истраге у случају "Лора 3", на којој инсистирају породице убијених црногорских резервиста и Удружење.

Детаљно о злочини

Удружење бораца ратова од 1990. је достављајући документацију Миливоја Катнића (на слици) детаљно упознало са дешавањима у истражном центру у Сплиту и приложило документацију о околностима убистава 24 војника ЈНА од стране хрватских паравојних формација у Чепикућама, Ивањици, Осојнику и Грабу 1. октобра 1991, као и о заробљавању и страдању шесторице припадника ЈНА из барске групе на подручју Неума, у априлу 1992.