latinica  ћирилица
26/05/2016 |  10:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Бајден позива кипарске Грке и Турке да наставе разговоре

Амерички потпредсједник Џо Бајден позвао је у одвојеним телефонским разговорима кипарског предсједника Никоса Анастасијадеса и лидера кипарских Турака Мустафу Акинџија да наставе мировне преговоре, саопштила је Бијела кућа.
Џозеф Бајден - Фото: AP
Џозеф БајденФото: AP

Анастасијадес је у уторак отказао заказане преговоре и скратио посјету Турској када је сазнао да је Акинџи, такође, позван на званичну вечеру у оквиру Свјетског хуманитарног самита УН у Истанбулу.

Бајден је у телефонском разговору позвао Анастасијадеса да "искористи тренутак за преговоре о рјешењу које би омогућило уједињење Кипра у федерацију двије зоне и двије заједнице", саопштила је Бијела кућа, а преноси АФП.

Он је након тога разговарао са Акинџијем и пренео му исту поруку" позвавши обојицу лидера да се састану што је прије могуће.

Бијела кућа наводи да је Бајден "обећао континуирану подршку обема странама," када је ријеч о поновном уједињењу острва.

Изненадни позив Акинџију да присуствује вечери коју је приредио турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, виђен је као покушај да се ојача статус самопроглашене Турске Републике Сјеверни Кипар коју признаје једино Анкара.

Акинџи се у Истанбулу на маргинама самита састао и са генералним скеретаром УН Бан Ки-муном.

На питање да ли су му Уједињене нације у Истанбулу "поставиле замку" Анастасијадес је рекао да мисли да није ријеч о замци већ о пропусту "који свакако неће толерисати."

"Не дозвољавам да се Република Кипар понижава на било који начин", рекао је он.

Он је и сам нешто касније у говору радницима рекао да мисли да "никада до сада није постојала тако добра могућност" за мировне преговоре "док год се опходимо са узајамним поштовањем."

Кипар је подијељен од августа 1974. године када су турске трупе окупирале трећину острва.