latinica  ћирилица
26/05/2016 |  09:14 ⇒ 09:15 | Аутор: Агенције

Влада ХНК кантона дугује полицији 12 милиона КМ, најављен генерални штрајк,

Синдиката полиције Херцеговачко-неретванског кантона спремна је, како кажу, за нови штрајк упозорења и генерални штрајк, јер Влада ХНК и даље не пристаје на социјални дијалог са Синдикатом полиције како би измирили дуговања на основу судских потраживања припадника полиције.
Полиција ХНК (Фото:mostarski.ba) -
Полиција ХНК (Фото:mostarski.ba)

Синдикат полиције ХНК прошле седмице организовао је протесте у Мостару како би указали на чињеницу да Влада ХНК већ годинама не исплаћује заостала потраживања припадницима МУП-а, не поштујући ни судске пресуде које су полицајци добили у своју корист за неисплаћена дуговања према њима.

Процјењује се да Влада ХНК припадницима МУП-а тог кантона дугује 12 милиона КМ на основу разних потраживања. У посљедњих неколико година исплаћене су одређене суме, али како истичу из Синдиката полиције не по приоритету исплата.

"Ми већ годинама тражимо да се измире наша потраживања. Правоснажне пресуде у нашу корист на снази су од 2006. године, и сваке године се потврђују. Међутим, радно законодавство се не поштује, а тренутна и претходна влада ХНК готово ништа нису урадиле да ријеше наше проблеме", каже предсједник Синиката Кемал Ђоно.

Из Синдиката полиције истичу да су до 2010. године судска потраживања исплаћивана у неком разумном периоду до годину дана чекања. Од тада па до данас дугови се константно гомилају, а припадници МУП-а ХНК немају правог партнера у Влади тог кантона.