latinica  ћирилица
26/05/2016 |  09:02 ⇒ 09:08 | Аутор: Б92

Кавалирси "разбили" Торонто, корак до великог финала

Кливленд Кавалирси повели су 3-2 у побједама у финалу источне конференције НБА лиге, пошто су демолирали Торонто Репторсе – 116:78.
НБА - Фото: CdM
НБАФото: CdM

Кавси су буквално прегазили госте из Канаде, послије прве дионице имали су 18 поена предности, да би до краја сусрета немилосрдно увећавали вођство, па су прве звијезде тима могле да одмарају у посљедњој четвртини.

Шести дуел серије на програму је у ноћи између петка и суботе од 02.30 у Торонту, а евентуални седми у недјељу на понедјељак у истом термину у Кливленду.

Послије два пораза на гостовањима, домаћин је у Охају одиграо савршен меч, а до побједе га је предводио трио – Леброн Џејмс-Кајри Ирвинг-Кевин Лав – убацивши комбиновано 71 поен.

"Морамо да будемо ауторитативни од почетка, а тај почетак почиње управо од 'Велике тројке'. Бићемо само и све бољи", рекао је Џејмс.

Најефикаснији од водећег тројца био је Кевин Лав са 25 поена (5/6 за два, 3/4 за три), уз по два скока и асистенција, док су Леброн Џејмс (8/13 за два, 2/4 за три) и Кајри Ирвинг (8/15 за два, 1/2 за три) додали по два мање. 'Краљ' је кошгетерском учинку додао и осам успјешних додавања и шест ухваћених лопти, а 'Uncle Drew' по три скока, асистенције и украдене лопте.

Највећу подршку имали су у Ричарду Џеферсону који је једини још имао двоцифрен учунак са 11 поена и шест скокова, Тристан Томспон стао је на поен од дабл-дабла (девет поена, 11 скокова), док су Џеј-Ар Смит и Ченинг Фрај уписали по седам.

Репторси полако остају без снаге, што је и логично јер су одиграли свој 19 меч у пост сезони, док су се Кавси по 13 пут били на паркету. То се може видјети и у чињеници да су само Демар Дерозан и Кајл Лаури били двоцифрени у својој екипи.

"Размонтирали су нас. Тачка. Тако је било сва три пута када смо играли овде, гдје су потпуно другачији тим. Дошли смо овдје са надом да урадимо нешто специјално и посебно, али нисмо успјели. Радили су шта су хтјели и добили тачно што су жељели", јасан је био Двејн Кејси, тренер Торонта.

Најбољи међу Репторсима био је Дерозан са 14 поена (2/8 за два) и по три скока и асистенције, Лаури је додао поен мање (4/8 за два, 1/4 за три), шест асистенција и три ухваћене лопте, а сви остали апсолутно су подбацили.

Луис Скола и Бизмарк Бијомбо забиљежили су по седам поена, Јонас Валанчунас, који се вратио на терен послије повреде, девет, а Ник Пауел и Делон Рајт по шест.