latinica  ћирилица
26/05/2016 |  08:30 ⇒ 09:25 | Аутор: sputniknews.com

Појачане мјере безбједности, није искључен ниједан сценарио

У Дечанима је за подне заказан протест Албанаца због потврде косовског уставног суда да 24 хектара земљишта припада манастиру Високи Дечани.
Манастир Високи Дечани - Фото: ТАНЈУГ
Манастир Високи ДечаниФото: ТАНЈУГ

Такође, протести могу да радикализују несугласице међу албанским партијама, што би директно могло да се одрази на српску заједницу на Космету.

Приштински медији пуни су натписа да одлука уставног суда Косова о враћању земљишта Манастиру Високи Дечани, због чега су Албанци најавили масовне протесте, могу да доведу од нових међунационалних тензија.

Да ли Дечани могу да буду “окидач“ за нове нападе на Србе на Косову за Спутњик су коментарисали Славно Симић, предсједник Српске листе, и аналитичар Душан Пророковић из Центра за стратешку културу.

Пророковић каже да су у самом месту Дечани, гдје би протести и требало да буду одржани, “Срби сигурни, јер су одатле одавно протјерани“, односно тамо их више нема. Он процјењује да би сами протести могли да буду усмјерени на сам Манастир Дечани, али се уједно и нада да би у том случају реаговале снаге Кфора које су и до сада штитиле тај манастир.

“Ако се ствар сагледа са свих страна, може доћи до пораста међуетничких тензија, али и до радикализације односа између албанских субјеката, јер се по изјавама албанских аналитичара и политичара види колико је ово вруц́а тема. Дио албанских политичара брани ову одлуку суда, а део је против ње. Прије бих рекао да може да дође до сукоба међу Албанцима, него до немира у Митровици или негде друге“, убеђен је Пророковић.

Он при томе не спори чињеницу да може да се деси да у политичком сукобу Албанца Срби могу на крају извуку “дебљи крај“.