latinica  ћирилица
26/05/2016 |  07:42 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Посланици Српске усвојили Нацрт закона о високом образовању (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Нацрт закона о високом образовању, којим је поступак акредитације високошколских установа уведен као обавезан с циљем међународне упоредивости високошколских квалификација које се стичу у систему високог образовања у Српској.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: СРНА
Народна скупштина Републике СрпскеФото: СРНА

13.30 - Усвојен је и Нацрт закона о мирном рјешавању радних спорова, којим се уређује начин и поступак мирног рјешавања индивидуалних и колективних радних спорова, избор, права и обавезе арбитара и миритеља, као и начин оснивања тијела за мирно рјешавање радних спорова.

Народна скупштина Републике Српске примила је к знању годишњи извјештај о резултатима активности институције Омбудсмана за људска права БиХ за 2015. годину.

Усвојена је и информација о реализацији Основа програма социјалног збрињавања радника за период јануар-децембар 2015. године.

Парламент Српске усвојио је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Судској полицији Републике Српске, којим се прописује да предсједник Врховног суда Републике Српске може склопити споразум са предсједником Врховног суда Федерације БиХ о сарадњи и пружању помоћи између судских полиција Републике Српске и ФБиХ.

Сједница Народне скупштине Републике Српске прекинута је данас прије расправе о Приједлогу одлуке о давању сагласности на одлуку Владе Републике Српске о продаји 64,99 одсто основног капитала Рудника жељезне руде "Љубија" Приједор методом непосредног одабира купца.

Дванаеста редовна сједница Народне скупштине Републике Српске прекинута је након гласања о апсолвираним тачкама дневног реда, а о њеном наставку јавност ће бити благовремено информисана.

13.20 - Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Нацрт закона о жељезницама Српске, којим је предвиђено да се сва жељезничка инфраструктура упише као јавно добро у својини Републике, а да је њен управљач предузеће "Жељезнице Републике Српске".

Наведеним законом уређује се управљање, елементи и врсте жељезничке инфраструктуре, обавезе њеног управљача, као и приступ и њено коришћење.

Нацрт закона о жељезницама Српске упућен је на јавну расправу од 60 дана.

Посланици су усвојили Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити, којим се прецизније дефинише ко могу бити корисници социјалне заштите, као и услови за њено остваривање.

Разлог за усвајање Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити садржан је у потреби усклађивања области социјалне заштите са Конвенцијом о правима лица са инвалидитетом.

У дану за гласање усвојен је Нацрт стратегије запошљавања Републике Српске од 2016. до 2020. године, којом су формулисана два стратешка циља - повећање запослености и економске активности становништва и одржање постојећих и креирање нових радних мјеста у привреди Српске.

Ова стратегија упућена је на јавну расправу.

Примљена је к знању информација о одлукама о помиловању у 2015. години и усвојена информација о обавезама које за БиХ и Републику Српску проистичу из процеса придруживања ЕУ са прегледом мјера и активности реализованих у 2015. години, те о оствареним резултатима у приближавању прописа Српске прописима ЕУ.

Народна скупштина Српске усвојила је и Информацију о провођењу стратегије безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске од 2013. до 2022. године, у 2015. години.

12.20 - Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Наташа Костић рекла је данас да се у Српској предузимају репресивне и превентивне мјере с циљем повећања безбједност саобраћаја.
"Министарство унутрашњих послова Републике Српске проводи репресивне мјере, а остале институције превентивне, с циљем побољшања безбједности саобраћаја", рекла је Костићева у завршној ријечи у Народној скупштини Републике Српске, након што су посланици размотрили Информацији о провођењу стратегије безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске од 2013. до 2022. године, у 2015. години.

Она је напоменула да се институције у Републици Српској одговорно понашају и покушавају да унаприједе област безбједности саобраћаја.

11.30 -  Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Новак Мотика сматра да је безбједност на путевима у Српској забрињавајућа и да морају бити предузете одређене мјере да би био смањен број саобраћајних несрећа.
Мотика каже да су у Републици Српској потребни квалитетнији путеви, али и бољи превентивни рад.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић оцијенио је да је потребно унаприједити безбједност саобраћаја на путевима у Српској.

Он је навео да се у области безбједности саобраћаја мора радити превентивно, а не писати стратегије.

Посланици су синоћ разматрали Информацију о реализацији Основа програма социјалног збрињавања радника у прошлој години.

У информацији је наведено да је Влада Републике Српске за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и доприноса за осигурање од незапослености, од 2004. до краја 2015. године , за социјално збрињавање 60.259 радника из 392 предузећа у стечају, обезбиједила 175 милиона марака.

Пренос сједнице Народне скупштине Републике Српске можете пратити на РТРС Плус