latinica  ћирилица
25/05/2016 |  21:58 | Аутор: СРНА

Интензивне активности широм Србије на вјежби "Морава 2016"

Јединице Војске Србије широм земље изводе гађања, логоровања, обуку и припремне активности за дејства у оквиру командно-тактичке вјежбе "Морава 2016", саопштила је Војска Србије.
Активности широм Србије на вјежби "Морава 2016" (Фото: Војска Србије) -
Активности широм Србије на вјежби "Морава 2016" (Фото: Војска Србије)

"Јединице Прве бригаде копнене војске врше тактичка увјежбавања у Бачкој Тополи, Сомбору и Сенти са тежиштем на оклопним јединицама, док јединице Речне флотиле на Тиси код Титела рјешавају задатке блиске заштите пловних јединица и противминског претраживања ријеке", наведено је у саопштењу.

Припадници Специјалне бригаде реализују стационарна логоровања у Делиблатској пјешчари и на Јасеновим водама код Ниша, током којих ће бити провјерене оспособљеност команди за планирање и командовање у операцијама и готовост и обученост снага за хитно реаговање.

"Маршем и премјештањем на резервне ватрене и радарске положаје, јединице из састава 250. ракетне бригаде за ПВД и 126. бригаде ВОЈИН су заузеле распоред који им омогућава праћење ситуације у ваздушном и успјешну противваздухопловну одбрану", саопштила је Војска Србије.

Јединице за подршку из састава 98. и 204. ваздухопловне бригаде су извршиле обезбјеђење алтернативних аеродрома и спремне су за прихват хеликоптерских јединица које учествују на вјежби.

Почела је и обука резервног састава – на стрелишту "Орешац" је реализовано гађање пјешадијским наоружањем, а у Сомбору се изводи обука на борбеном возилу пјешадије БВП М80А.

У саопштењу се наводи да су у одвојеним обиласцима начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и замјеник начелника Генералштаба генерал-потпуковник Јовица Драганић обишли дио јединица које учествују на вјежби, стекли увид у њихово функционисање и рад на новим локацијама и дали задатке за наредни период.