latinica  ћирилица
25/05/2016 |  21:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Савченко стигла у Кијев

Руски предсједник Владимир Путин потписао је данас декрет о помиловању украјинског пилота Нађе Савченко која је, послије ослобађања, стигла у Кијев.
Нађа Савченко - Фото: AFP
Нађа СавченкоФото: AFP

"Предсједнички авион са украјинским херојем Нађом Савчено је слетио", објавио је на Твитеру украјински предсједник Петро Порошенко.

Руске власти су пустиле Савченкову, која је у Русији била осуђена на 22 године затвора, на слободу у замјену за двојицу руских држављана који су се налазили у затвору у Украјини.

Кремљ је потврдио да су двојица Руса стигла у Русију.

Савченкова је у Русији осуђена на 22 године затвора због учешћа у убиству двојице руских новинара, подсјетиле су агенције.

Она је замијењена за два руска држављана, Јевгенија Јерофејева и Александра Александрова, које је у априлу суд у Кијеву осудио на 14 година затвора због терористичких активности.

И Јерофејев и Александров, за које Кијев тврди да су руски војници, негирају злочине за које су осуђени.

Порошенко: Вратили смо Савченко, вратићемо Донбас и Крим

Предсједник Украјине Петар Порошенко рекао је да ће његова земља повратити контролу над источним дијелом територије која је под контролом проруских снага и Крима од Русије на исти начин на који су вратили пилота Нађу Савченко.

- Како смо вратили Савченко тако ћемо вратити Донбас и Крим - рекао је Порошенко, јавиле су свјетске агенције.

Порошенко је потписао уредбу о помиловању руских држављана Александра Александрова и Јевгенија Иерофеиева.

Према објављеном документу, ова одлука је донијета "након разматрања одговарајућих захтјева за помиловање лица осуђених од стране украјинских судова и приједлога комисије за помиловања", преносе агенције.

ЕУ и Њемачка поздравили ослобађање Савченко

Европска унија и Њемачка поздравиле су ослобађање Савченко.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини је истакла да је ослобађање Савченко "дугоочекивана добра вијест".

"Нађа Савченко је слободна и поново је у Украјини. Дугоочекивана добра вијест коју ЕУ прославаља заједно с њеном земљом", објавила је Могерини на Твитеру.

Њемачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер је навео да је срећан што је Савченко ослобођена и што јој је омогућено да се врати својој породици у Украјину.

Штајнмајер је тренутно и предсједавајући Организацијом за европску безбједност и сарадњу.