latinica  ћирилица
25/05/2016 |  19:35 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

СДС изгубио компас - тражи од предсједника Српске да "среди стање" у јавном сервису (ВИДЕО)

Предсједавајући Заједничке комисије за надзор над радом ОБА БиХ Никола Шпирић рекао је за РТРС да није званично упознат са закључком Клуба СДС-а којим се задужује Комисија да испита наводе изнесене на Радио-телевизији Републике Српске о наводном учешћу министра безбједности БиХ и директора ОБА БиХ као и неких страних обавјештајних служби у организацији мирних протеста одржаних у Бањалуци 14. маја те да ће, када добије закључак, Комисија поступити по закону и пословнику.
Младен Босић - Фото: РТРС
Младен БосићФото: РТРС

Након што је у Представничком дому ПС БиХ усвојен закључак СДС-а који задире у уређивачку политику РТРС-а, предсједник СДС Младен Босић у Источном Сарајеву изјавио је да је главни извор тензија и сукоба у Српској Радио-телевизија Републике Српске. Лидер СДС-а поновио је захтјеве да надлежна Комисија утврди истинитост навода о повезаности високих бх. безбједњака са страним службама на РТРС-у али и затражио, како је рекао, сређивања стања у овом јавном РТВ сервису.

Предсједништво СДС поручило да је ова странка спремна да преговара са властима о испуњењу њихових шест захтјева с протеста али прво траже, како су рекли, да се уреди јавни РТВ сервис који мора објективније да информише јавност. О РТРС-у се причало синоћ у клупама бх. парламента мада су посланици СНСД-а упозоравали да је НСРС право мјесто за такву врсту расправе и да мандат поменуте Комисије није да утврђује медијске наводе. Иако су тврдили да им није циљ преиспитивање уређивачке политике, посланици СДС-а су изнијели тешке оптужбе на наш рачун. СНСД-ови посланици кажу да је на дјелу покушај дисциплиновања РТРС-а. 

Није се ни слегла прашина након што је бх. министар безбједности уређивачку политику назвао фашистичком а СДС је тешко оптужила РТРС да је главни извор сукоба у Републици Српској.

- Тражимо да се уреди стање на РТРС-у који је главни извор свих тензија и конфликата - рекао је предсједник СДС-а Младен Босић.

Увертира за данашњу сједницу Предсједништва СДС, на којој је главна тема РТРС била је синоћ у бх. парламенту. На мала врата СДС, ПДП и НДП увели су праксу да се о институцијама Републике Српске, а РТРС то јесте, расправља у Парламентарној скупштини БиХ која није оснивач Јавног РТВ сервиса Републике Српске.

- Индикативно је да се послије расправе о РТРС-у НСРС, када је тражена принудна управа, данас тражи од Комисије, која није надлежна да тражи од ОСА Бих да преиспита неке наводе које је РТРС објавила - рекао је Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ

Након што је усвојен закључак СДС-a трасира се сасвим нова пракса да истинитост навода у медијима провјеравају парламентарне комисије и што је још опасније ОБА БиХ. Слиједом СДС-овог закључка о провјери тачности навода о учешћу водећих бх. безбједњака у организацији протеста у Бањалуци и њиховој спрези са страним обавјештајним службама потпуно је заобиђен Одбор за безбједност НСРС.

- Ако би и имало смисла да се на неки начин бави тиме, ево то је наш Одбор за безбједност - сматра Радован Вишковић, шеф Клуба посланика СНСД-а у НСРС.

- Ако постоје сумње било које врсте а односе на министра безбједности и других бх. безбједњака то није нити може бити надлежност Одбора али то не значи да Одбор не буде о томе информисан - сматра Миланко Михајлица, предсједник Одбора за безбједност.

Вјешто упакован закључак којим се тражи да Никола Шпирић, као предсједавајући надлежне комисије, утврди да ли директор ОБА Осман Мехмедагић и министар безбједности Драган Мектић раде за стране службе, није сакрио праве намјере СДС-а, а то је да се отвори расправа о РТРС у бх. парламенту.

- Клуб СНСД-а сматра да је овакав закључак тендециозан, да је циљ да се СДС разрачуна са медијима у Републици Српској, са РТРС-ом  - истиче Милица Марковић, посланик СНСД-а у Представничком дому.

Посланик СДС-а у Представничком дому Александра Пандуревић РТРС назива "фабриком лажи": "Што се у овом свему препознаје РТРС и госпођа Марковић, вјероватно због укључених камера. Због чега се фабрика лажи звана РТРС уплашила?".

Српско-српску расправу о шпијунима, РТРС-у и недавним протестима мирно су посматрали бошњачки и хрватски посланици. Својим коментарима показали су оним посланицима из Републике Српске који су инсистирали на расправи колико је беспредметна и непотребна на овом мјесту.

Случајно или намјерно, у СДС-у су заборавили да кажу да на адресе њихових званичника свакодневно стижу захтјеви да гостују у емисијама наше телевизије и да се они редом сви игноришу. Заборавили су и још нешто. Слобода медија је европска вриједност, а напад на ту слободу није својствена простору за који се и СДС опредијелила да иде.