latinica  ћирилица
25/05/2016 |  19:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Аналитичари: Карамарко треба да оде али то не значи пад владе

Најаве посланика Моста, мање чланице владајуће коалиције, Ружице Вуковац да ће већина њених колега у Сабору Хрватске гласати за опозив потпредсједника владе и шефа ХДЗ-а Томислава Карамарка политички аналитичари су готово јединствени у ставу да он треба да оде, као и да то не мора да значи аутоматски пад владе.
Томислав Карамарко (Фото: N. REBERŠAK/NL) -
Томислав Карамарко (Фото: N. REBERŠAK/NL)

Аналитичар Жарко Пуховски сматра да упорном подршком Карамарку ХДЗ губи поене.

"Карамарку се нико из његове странке није усудио рећи да је политички умро. ХДЗ ће морати схватити да њима није у интересу тврдокорно остајање уз Карамарка и очито их Мост на то тјера. Ако то схвате на вријеме, још увијек као најјача странка у парламенту могу понудити другог мандатар", рекао је Пуховски.

Ипак, додао је, у том случају ствари иду у потпуно новом смјеру.

"Избори могу бити тек на јесен ако се до тада постигне договор о Уставним судијама. У супротном се све скупа распада. Мост рачуна на изборе на јесен јер се надају да ће до тада поправити свој рејтинг", рекао је Пуховски.

Аналитичар Иван Римац је рекао да неизгласавање повјерења Карамарку значи и крај владе.

"Ако Мост не подржи Карамарка, он је најавио да он као групација више не жели учествује у оваквој влади", рекао је Римац који сматра да је илузорно очекивати да премијер Хрватске Тихомир Орешковић смијени Карамарка.

Њихов колега Дражен Лалић сматра да је на први поглед све ствар математике.

" Ако се Карамарко одржи уз помоћ посланија изван Моста, то може бити и први плес нове владајуће коалиције. Наиме, ако они у овом тешком случају и осјетљивом питању успију да прикупе довољан број гласова, то значи да су способни да прикупе саборску већину", објашњава он.

Пуно важније од тога је, каже, могућност да се коначно у Хрватској појавила странка која је демократска у толикој мјери да у осјетљивим питањима омогућује својим заступницима да гласују по савјести па макар и по цијену да буду оно што "Американци зову Маверик, односно јогунаста грла", казао је Лалић.

Истакао је да од настанка Моста се истиче да су Мостовци заправо хрватски пуританци у смислу морала у политици.

"Све велике, средње, а и многе мале странке су се овако или онако осрамотиле и пале на испиту морала. Сада напокон једна странка високо истиче морал. Та странка има пуно недостатака. Она се не сналази, неки њени кадрови лутају и нису способни, али ако ће заиста гласати по савјести, то је нови квалитет хрватске политике", казао је Лалић и додао да би Мост у хрватску политику могао инаугурисати нове обичаје и нову моралну демократију.

"Ако се она и оствари, биће кратког даха попут и политичке каријере Томислава Карамарка. Има један стих Азре који каже 'Када мртви фазани лете, а ниједан не пада'", рекао је он и додао да је то обичај ХДЗ-а, те да ће Карамарко морати да оде јер након лакрдије са, како је рекао, његовим пријатељем и супругом, он више нема шта да ради у хрватској политици.

Политички аналитичар Давор Ђенеро сматра да изгласавање неповјерења Карамарку формално не значи и изгласавање неповерења влади.

"Формално је Карамарко само један од чланова владе те је ријеч о ситуацији у којој он губи повјерење, а влада мора да именује неког новог или никога. Ипак, у стварности то значи распад политичке сарадње. У тај сценаријо лично не вјерујем. Не чини ми се увјерљивим да је могуће успоставити већину гласова за изгласавање неповјерења било којем члану владе јер је ту лопта на страни опозиције која мора скупити 76 гласова", казао је Ђенеро.

Рекао је и да је неопходно дисциплиновати све заступнике, посебно оне којих последњих недјеља нема на сједницама парламента.

Посланик Моста Ружица Вуковац потврдила је да је став те странке да Карамарко мора отићи из владе.

"Велика већина гласаће против давања повјерења Карамарку, међутим чињеница је да сваки дан долазе неке нове информације и зато нам је тешко да о томе одлучимо већ данас", рекла је Вуковац.