latinica  ћирилица
25/05/2016 |  19:15 ⇒ 19:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустрија: Пријаве због прераног пребројавања гласова

Министарство унутрашњих послова Аустрије поднијело је данас пријаву због прераног пребројавања гласова пристиглих путем поште на прошлом другом кругу предсједничких избора, на којима је тијесно побиједио Александер ван дер Белен.
Избори у Аустрији - Фото: илустрација
Избори у АустријиФото: илустрација

Ради се о четири општине, гдје постоји сумња да су гласови пристигли путем поште прерано пребројани.

У саопштењу Министарства се наводи да понављање читавих избора не пријети проглашавањем неважећим резултатима у те четири општине.

Читав случај је подстакла Слободарска партија у Филагу износећи тврдње у манипулацијама приликом пребројавања гласова у другом по величини граду у покрајини Корушка.

Истрагу ће обухватити не само Филах, већ Филах окружење, Волфсберг и Хермагор.

У двије општине су гласови путем поште пребројавани прије законски одређеног термина, то јест понедјељка.

“У друге двије општине су коверте прерано отваране“, навео је шеф одјељења за изборе у Министарству Роберт Штајн додајући да ће све сумње о неправилностима бити расвјетљене.

Генерални секретар ФПО Херберт Кикл рекао је да се размишља да ли ће се странка придружити пријави Министарства, јер је она оштећена странка.

Питање улагања жалбе на читаве изборе третира се одвојено, додао је он указујући да ФПО тренутно разматра све информације о манипулацијама.

До 8. јуна постоји могућност улагања жалбе на исход избора.

Иначе у спорне четири општине пристигло је 12.378 гласова путем поште, од чега је 6.661 гласало за Ван дер Белена а 5.403 за његовов противкандидата Норберта Хофера.

Поништавање ових резултата не би значајно утицало на коначан исход, већ би само минимално смањило предност Ван дер Белена над Хофером на умјесто 31.206 на 29.768 гласова.

Међутим Кикл сматра да постоји могућност да се сви гласови у те четири општине доведу у питање и прогласе неважећим, што би наравно утицало на исход гласања.

Иначе први проблем, који је подстакао приче о неправилностима, појавио се на сајту Министарства унутрашњих послова одмах послије гласања.

На сајту је објављено да је у Вајдхофену излазност износила 146,9 одсто.

У Линцу је, такође, у једној изборној јединици погрешно наведена излазност.